Nieuw medicijn tegen obesitas in basisverzekering

Altijd in combinatie met leefstijl

Getty Images

Het medicijn liraglutide (Saxenda®) wordt vanaf 1 april 2022 vergoed vanuit de basisverzekering. Het medicijn is beschikbaar voor een kleine groep mensen, en onder strikte voorwaarden. Saxenda is hiermee het eerste medicijn voor de behandeling van obesitas dat wordt vergoed. De behandeling met liraglutide kost ongeveer 2600 euro per patiënt per jaar.

Deelnemen aan GLI

De vergoeding geldt onder drie voorwaarden. De eerste is dat je een BMI van 35 of hoger moet hebben. Voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 geldt daarnaast dat ze een hart- en vaatziekte, slaapapneu of artrose als bijkomende ziekte moeten hebben. mensen met diabetes type 2 komen niet in aanmerking. Voor hen werd liraglutide namelijk al langer vergoed (het diabetesmedicijn dat onder de naam Victoza® op de markt is). De tweede voorwaarde is dat je moet deelnemen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Verder mogen mensen niet in aanmerking komen voor een bariatrische ingreep.

Proefperiode

Het medicijn werkt niet bij iedereen. Daarom is als extra eis opgenomen dat het lichaamsgewicht binnen 3 maanden moet zijn afgenomen met tenminste 5 procent. Weeg je bij aanvang bijvoorbeeld 120 kilo, dan moet je na 3 maanden minstens 6 kilo zijn afgevallen. Ben je minder afgevallen, dan is het medicijn bij jou niet werkzaam genoeg en wordt het stopgezet. Het gebruik van Saxenda kan bijwerkingen geven, en dan met name misselijkheid, braken, diarree of obstipatie. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na enige tijd.

Hoe werkt liraglutide?

Liraglutide moet dagelijks worden geïnjecteerd onder de huid. Het medicijn heeft dezelfde werking als GLP-1, een “verzadigingshormoon”. Dat hormoon wordt in de dunne darm aangemaakt na het eten van een maaltijd en het zorgt ervoor dat je eetlust en hongergevoel afneemt.

Nog meer nieuwe medicijnen tegen obesitas

Zorginstituut Nederland brengt voor de zomer van 2022 ook nog advies uit over twee andere medicijnen voor het behandelen van obesitas. Dat zijn naltrexon in combinatie met bupropion (Mysimba®) voor mensen met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide (Imcivree®), voor mensen met een zeldzame erfelijke vorm van obesitas.

Meer weten over obesitas? Luister naar deze aflevering van Gezond Gesprek over de oorzaken van overgewicht en obesitas, of naar deze podcastaflevering over de Gecombineerde Leefstijl Interventie.

Auteur 
  • Karine Hoenderdos