Op dieet en toch uit eten

Bewust proeven en genieten

Getty Images

Er zijn snackbars met gratis fruit op de toonbank en restaurants met kleine porties en veel groente. Maar meestal betekent uit eten gewoon (te) veel eten en drinken. Hoe kun je 'energieneutraal' uitgaan, bijvoorbeeld omdat je aan het afvallen bent?

Energieneutraal stappen is genieten zonder nare 'morning after' op de weegschaal. Het gaat dan niet om overdadig eten en drinken, maar om bewust proeven en genieten van de sfeer en het gezelschap. Met deze tips per eetgelegenheid kan je avond niet meer stuk.

Chique restaurants

In de betere restaurants staan altijd wel gezonde keuzes op het menu. Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland kun je ook gerust een voorbeeld nemen aan de Hollywoodsterren. Maak je dieetwensen kenbaar. Vraag wat een gezonde keuze op het menu is. Vraag of je een gang kunt overslaan.

Drankjes tikken natuurlijk ook aan, een wijnarrangement zorgt zo voor 20 procent van de calorieën die je voor een hele dag nodig hebt. Doe niet bij alle glazen mee en proef aandachtig. En als je toch op chique gaat: champagne en prosecco zit vrijwel altijd in kleinere glazen. Zo drink je energieneutraler.

Gewone restaurants en eetcafés

Bij een gewoon restaurant of eetcafé zijn de keuzes vaak wat meer standaard en er is meestal minder ruimte om als een diva te vragen om caloriearme opties en extra's.

Wel kun je natuurlijk de saus apart vragen of een kleinere portie bestellen. Kies slim, bijvoorbeeld kipfilet of witte vis. En: breek met de studentikoze traditie om de salade of groente te laten staan en je op de frites te storten.

Fastfood

Af en toe fastfood als avondmaaltijd is geen probleem. Zeker als je de rest van de dag gezond kiest. Bijvoorbeeld door alleen fruit tussendoor te nemen en de fiets te pakken in plaats van de auto. Pas wel op met nodeloze extra calorieën. Ketchup levert 90 procent minder calorieën dan mayonaise. Kies water of frisdrank zonder calorieën.

Ben je vaste klant bij een snackbar? Vertel de ondernemer eens dat je graag gezond kiest. Misschien wordt jouw favoriete stek ook wel wat hipper met een paar gezonde keuzes naast de standaard berenhap.

Andere gedachten

Is het voor jou echt lastig om maat te houden? Daag jezelf dan eens uit om met andere gedachten op pad te gaan:

Calorieknallergedachten Energieneutrale gedachten
Ik heb wel wat lekkers verdiend, vanavond let ik niet op de calorieën. Vanavond geniet ik van elke hap en het gezelschap.
Bij uitgaan hoort veel drinken. Een paar drankjes is gezellig, maar ik hou het graag in de hand.
Ik heb zin in friet en lekker veel vlees. Ik neem eens iets origineels vanavond.
Ik heb nu al trek. Ik heb nu al trek, misschien moet ik nog even een appel nemen.
Morgen eet ik gewoon niks, vanavond ga ik los. Morgen lekker nagenieten en uitgebreid ontbijten, zonder calorieënkater.

 

Auteur 
  • Heleen Ronner