Overgewicht bij kinderen

Herken het op tijd

Getty Images

In Nederland heeft ruim 55 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen overgewicht. En inmiddels al één op de zeven kinderen van 0 tot 21 jaar. Overgewicht bij kinderen neemt dramatisch toe.

Overgewicht en obesitas komen relatief meer bij meisjes voor dan bij jongens! Dat lijkt te maken te hebben met het feit dat jongens meer spiermassa hebben dan meisjes. Jongens hebben toch al een hogere vetverbranding en kunnen zo slanker blijven.

Voorspellende waarde

77 procent van te dikke kinderen is als volwassene nog steeds te dik. Naarmate een kind ouder wordt, is de kans groter om als volwassene ook overgewicht te hebben. De mate van overgewicht heeft op 13-jarige leeftijd de grootste voorspellende waarde voor overgewicht op volwassen leeftijd. Voorkomen is beter dan genezen!

Maatschappij verandert

Er is een enorm aanbod van eten en drinken op tal van plaatsen. Als gevolg hiervan is het voor ouders moeilijk om nee te zeggen. Zij moeten grenzen gaan stellen en structuur aanbrengen. Deze structuur moeten ze aanbrengen in het eet- en drinkpatroon, maar net zo goed in het beweegpatroon. Kinderen moeten lekker bewegen in plaats van televisie kijken.
Het aanbod van voedingsmiddelen en tussendoortjes wordt steeds groter en ouders moeten dus steeds meer grenzen gaan stellen en consequent blijven. Dat is ontzettend moeilijk.

Trends die te maken hebben met beweging

* Door het toenemende verkeer is er weinig gelegenheid om buiten te spelen.
* Er zijn steeds minder speelplaatsen.
* Voor de veiligheid brengen ouders kinderen met de auto naar school.
* Kinderen kijken veel televisie en zitten veel achter de computer.
* Iets eten komt ook vaak als troost. Denk bijvoorbeeld aan een snoepje op de knie als je kind gevallen is in plaats van een leuke kinderpleister.

Gevolgen van overgewicht bij kinderen


1. Diabetes komt steeds vaker voor.
Overgewicht is de belangrijkste oorzaak van het metaboolsyndroom, het voorstadium voor het krijgen van diabetes. Door dit syndroom wordt een kind minder gevoelig voor insuline. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel goed gereguleerd wordt en dat gebeurt dan niet meer goed. Niet iedereen met deze ongevoeligheid voor insuline krijgt ook echt diabetes, maar zij kunnen wel dezelfde gezondheidsproblemen krijgen als kinderen die uiteindelijk wel diabetes krijgen.


Je kunt het metaboolsyndroom bij een kind op tijd herkennen. Let op de volgende kenmerken:
* Huid - donkere, fluweelachtige strepen in huidplooien van bijvoorbeeld hals, nek en oksels.
* Groeicurve - een kind met obesitas groeit goed. Als gewichtstoename in combinatie met afbuiging van de groeicurve plaatsvindt, dan is er iets mis.
* En natuurlijk medisch onderzoek! Bijvoorbeeld naar glucose, insuline, lipiden of door middel van een glucosetolerantietest.

2. Allerlei problemen aan de bloedvaten.
* Een hoge bloeddruk.
* Atherosclerose: het dichtslibben van de bloedvaten door vetten.
* Bloedvetafwijkingen, zoals een verstoring van de vetstofwisseling (denk aan cholesterol, LDL, enzovoort).

Auteur 
  • Redactie