'Slechte' voeding kan je helpen afvallen

Verleidelijk voedsel mag best

Getty Images

Dagelijks komen we in aanraking met 'verleidelijk', maar niet altijd even gezond voedsel. Vooral als je op dieet bent, lijken de reclames en winkels met 'slechte' producten extra op te vallen. Veel producten hebben een slechte reputatie, maar zijn helemaal zo slecht nog niet. Ook niet als je op dieet bent.

Eieren

Over weinig voedselproducten is zoveel discussie geweest als over eieren. Volgens een van de laatste onderzoeken kan een ei bij het ontbijt een gunstig effect hebben als je wilt afvallen. In eieren zit proteïne. Dat zorgt voor een volle maag, dus zal je gedurende de rest van de dag minder eten.

Koffie

Het drinken van koffie valt alleen in de categorie 'slecht' als je er suiker, melk of slagroom in doet. Drink je je koffie zwart? Dan versterk je zelfs je stofwisseling en verbrand je meer calorieën. Volgens een studie zorgt de cafeïne in twee koppen koffie ervoor dat een vrouw van rond de 70 kilo 50 calorieën extra verbrandt in vier uur tijd.

Rood vlees

Jarenlang waarschuwden gezondheidsexperts niet te veel rood vlees te eten. Maar het blijkt niet altijd slecht voor de taille. In feite zitten in een mager stuk rundvlees amper meer verzadigde vetten dan in een vergelijkbaar stuk kippenborst zonder vel.

Net als in eieren zit in rundvlees veel proteïne dat langer voor een vol gevoel zorgt. Om genoeg proteïne binnen te krijgen en zo min mogelijk vet, kies je voor bijvoorbeeld een klein portie mager rosbief.

Varkensvlees

Ook varkensvlees heeft een slechte reputatie. Geen wonder dat mensen die willen afvallen het mijden. Maar dat hoeft niet langer. Varkensvlees is namelijk veel magerder dan zo'n twintig jaar geleden. Dus ook een portie mager varkensvlees kan best als je op dieet bent.

Pasta

Je hoeft pasta niet te mijden als je op dieet bent, maar kies voor een volkoren pasta. Onderzoek suggereert namelijk dat het eten van een aantal volkoren producten per dag ervoor zorgt dat je sneller afvalt.

Noten

In noten mag veel vet zitten, maar dat zijn goede vetten. En ze zijn zo rijk aan proteïne en vezels, dat ze goed zijn voor je bloedsuikerspiegel. En ook al zijn ze vetter, je kan ze beter eten dan koekjes of andere zoetigheid.

Zelfs een kleine hoeveelheid pindakaas kun je best eten. Het eten van pinda's verlaagt het cholesterol en ook de kans op hart- en vaatziekten wordt kleiner.

Kaas

Vaak wordt gedacht dat je kaas ook beter kan mijden als je probeert af te vallen, maar sommige studies beweren dat dit een misverstand is. Eén theorie is dat het lichaam meer vet verbrandt als het genoeg calcium krijgt. Zo zou het eten van kaas, yoghurt en melk eigenlijk helpen om gewicht te verliezen.

Kleine porties

Bijna elk 'slecht' product kun je nemen als je op dieet bent, als je je maar houdt aan kleine porties. Voedingsdeskundigen adviseren zelfs dat gewoon te doen. Een betere strategie dan jezelf dingen verbieden, is om jezelf een limiet te stellen. Bijvoorbeeld één chocoladetruffel per dag, en je daar dan ook aan houden.

Auteur 
  • Ilona Meernik