donderdag, 22 april 2021

Stress-eten niet per se ongezond

Mensen die onder stress meer eten, eten gemiddeld niet meer dan mensen die door stress niks meer eten. Stress-eters blijken namelijk in minder stressvolle periodes minder te eten dan andere mensen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse Konstanz-universiteit.

De onderzoekers concluderen dat stress-eten niet altijd als risicovol moet worden gezien. Ook moet niet worden gedacht dat mensen die door stress geen hap door hun keel krijgen, gezonder zijn. De onderzoekers ontdekten namelijk dat die meer dan de stresseters aten wanneer ze geen stress voelden.

Stress
Voor het onderzoek werd een aantal proefpersonen flink wat stress bezorgt. De onderzoekers deden dit door de stress-eters en stress-vasters contact te laten hebben met iemand via een videochat. Daarna zouden de proefpersonen hun gesprekspartner in het echt ontmoeten.

Een derde van de groep kreeg te horen dat de ander naar aanleding van de videochat de persoon liever niet wilde ontmoeten. Een ander deel kreeg juist te horen dat de ander heel enthousiast was en de laatste groep kreeg te horen dat de ontmoeting om andere redenen niet door kon gaan.

Hierdoor voelden de proefpersonen zich prettig of juist heel gestresst. Na het gespreksdeel deden ze mee aan een ogenschijnlijk apart experiment, waarin ze verschillende smaken ijs moesten proeven. De proefpersonen mochten zoveel eten als ze wilden. Vervolgens bekeken ze de invloed vna stress op het aantal genuttigde calorieën.  

Meer eten
De stress-eters bleken 120 kilocalorieën meer te eten als de gesprekspartner had laten weten liever niet te praten, ten opzichte van de mensen die minder gaan eten onder stress. Aan de andere kant at die groep 74 kilocalorieën méér als de partner had laten weten de proefpersoon aardig te vinden.

De onderzoekers raden beide groepen aan om in de toekomst beter te letten op hun eetgedrag. Stress-eters zijn niet per se ongezonder - als ze minder eten in stressloze tijden, compenseert dat voor hun 'slechte' eetgedrag.

Trefwoorden:
Bron(nen):