Veel kinderen vinden zichzelf te dik

Getty Images

BAARN – Bijna vier op de tien kinderen vindt zichzelf te dik. Wel weten kinderen goed wat gezond eten is. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK.

De onderzoekers wilden weten hoe kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar denken over gezondheid, voeding en overgewicht. Hieruit blijkt dat veertig procent van de duizend ondervraagde kinderen zichzelf te dik vindt. Vooral meisjes zijn ontevreden.

Van de kinderen met overgewicht vinden acht van de tien zichzelf te dik (21 procent denkt dat vaak, 60 procent denkt dat soms). Kinderen met een normaal gewicht zijn ook niet altijd tevreden, één derde vindt zichzelf te dik.

Kennis over voeding
De kinderen zijn goed op de hoogte welke tussendoortjes gezond en welke ongezond zijn. Vrijwel alle kinderen noemen bijvoorbeeld cakejes en ijsjes ongezond en wortels en appels gezond.

Van alle ondervraagde kinderen is tweederde bekend met het feit dat croissants ongezond zijn. Onder kinderen met overgewicht is driekwart daarvan op de hoogte.

Lievelingseten
Het lievelingseten van kinderen zijn de vier P’s (Patat, Pasta, Pizza en Pannenkoeken). Pasta is het populairst, op de voet gevolgd door patat.

Pizza is vooral bij jongens favoriet. Ook bij de kinderen met overgewicht is patat, pizza en pasta favoriet, maar deze groep kiest nadrukkelijk ook voor meer gezond eten zoals aardappelen met groente en kipgerechten als lievelingseten.

Auteur 
  • Marlies Scheper
Bron 
  • De Telegraaf