Waarom krachttraining helpt bij afvallen

Wat is het EPOC-effect?

Getty Images

Afvallen, strakker in het vel zitten, een mooi figuur krijgen. Allemaal redenen voor mensen om bijvoorbeeld te gaan spinnen in de sportschool of om te gaan hardlopen. En ja, deze vormen van cardiotraining zullen effect hebben. Maar wist je dat je door intensieve krachttrainingen je naverbranding extra kan stimuleren? En dus sneller het gewenste resultaat zult bereiken. Dit komt door het EPOC-effect, een wetenschappelijke term voor het zogenaamde naverbrandingseffect. Wat is het en hoe werkt het?

EPOC is de afkorting van excess post-exercise oxygen consumption. Als je sport, stijgt de zuurstofopname in je lijf. Hoe intensiever je sport, hoe meer het zuurstofgebruik zal toenemen. Dit daalt ook weer als je klaar bent met je work-out, maar niet meteen. Ondanks dat je spieren op dat moment niks meer doen. Je zuurstofopname in het lichaam blijft dus tijdelijk verhoogd. Dit is wat het EPOC-effect genoemd wordt.

Energieverbruik

Kort gezegd is EPOC dus het volume aan opgenomen zuurstof boven de normale consumptie in rust. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat hoe zwaarder de training is, hoe meer energie je lichaam verbruikt als je training erop zit. En die energie zou volgens bewegingswetenschappers vooral uit vet gehaald worden. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat het zo is, maar onduidelijk is nog waarom het zo is.

Spiermassa

Een ander voordeel van krachttraining is dat je spiermassa zal toenemen. En, algemeen bekend, spieren verbruiken meer energie dan vet, ook als je in rust bent. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken. Een halve kilogram spier verbruikt op een dag 6 kilocalorieën om zichzelf te onderhouden, bij vet is dit slechts 2. Krachttraining is dus heel geschikt om af te vallen en fitter en gezonder te worden.

Nu je bovenstaande gelezen hebt, denk je misschien dat krachttraining beter of belangrijker is dan cardiotraining. Dat is echter niet waar. Cardio is even belangrijk als krachttraining en zorgt voor een betere lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen. En is goed voor hart en bloedvaten. Het beste is om kracht- en cardiotraining te combineren. Door cardiotraining verbetert je conditie en door krachttraining word je sterker en krijg je een mooier figuur.

Auteur 
Bron 
  • WebMD
  • Science Daily
  • Fitness Science