Wat is gezonder: een broodje kaas of broodje kroket?

Het gaat niet alleen om calorieën

kroket
Getty Images

Bij een vette hap als de Nederlandse kroket denkt niemand: 'Dat is nou gezond.' Kaas heeft een betere reputatie. Maar is een kroket inderdaad ongezonder dan kaas, of is dat een misverstand?

Dit zeggen de calorieën

Kijken we naar de calorieën, dan lijkt het wel te kloppen: in een kroket (70 gram) zitten 165 calorieën, terwijl één plak (30 gram) 48+ kaas 114 calorieën bevat.

Maar een typische plak kaas is vrij dun. Veel mensen doen een éxtra plak kaas op hun brood. Dan loopt de teller opeens op naar 228. Een kroket heeft meer volume dan een plak kaas, dus niemand doet twee kroketten op één broodje. En dat is niet alles, een typisch broodje kaas bevat ook nog boter of margarine: nog meer calorieën.

Ook een broodje kroket kan natuurlijk extra's bevatten, zoals een lik mosterd. Er zitten maar 18 calorieën in 15 gram mosterd - een typische portie - dus dat legt niet zoveel gewicht in de schaal.

Lees ook: is mosterd gezond?

Hoeveel verzadigd vet?

In kaas zit veel vet, waarvan zo'n 66 procent verzadigd is. Een kroket bevat minder verzadigd vet, zo'n 33 procent. Ook op basis van vetpercentage ben je dus beter af met een broodje kroket.

Het beste qua voedingsstoffen

Er is nog één onbelichte factor over: de voedingsstoffen. In een kroket zit ijzer, vitamine B1, B3, D en E. Kaas is rijk aan zout, magnesium, calcium, vitamine A, B2, B11 en B12.

De conclusie

Een typisch broodje kroket is meestal net iets gezonder dan een broodje kaas. Tenzij je het houdt bij één plakje en geen extra boter smeert.

Vegan alternatief?

Voor bovenstaande gaan we uit van een écht broodje kaas. Veel van de plant-based kaas is namelijk ongezonder. Er zit helemaal geen eiwit in en vaak is het vet vervangen door verzadigd kokosvet, zo concludeerde de Consumentenbond.

Auteur 
  • David de Wilde