Water drinken voor elke maaltijd helpt bij afvallen

Getty Images

Een halve liter water drinken voor elke maaltijd helpt om af te vallen. Dat schrijven onderzoekers van de universiteiten van Birmingham en Oxford, meldt het NRC.

De Britse wetenschappers deden hun onderzoek onder een kleine groep, 84 volwassenen met overgewicht. De helft van die groep dronk drie maanden lang trouw een halve liter water voor elke maaltijd, de andere helft niet. Gemiddeld viel de groep die water dronk 2,4 kilo af, de controlegroep slechts de helft daarvan.

De onderzoekers geven toe dat het niet een groot gewichtsverlies is, maar als het dieet langer volgehouden kan worden, heeft het wel zin. Ook in 2010 werd al een soortgelijk onderzoek verricht met dezelfde resultaten als uitkomst. Het recente onderzoek is verbreedt naar de algemene bevolking. De deelnemers kwamen uit alle lagen van de samenleving.

Vol gevoel

De precieze werking van het 'waterdieet', is nog niet duidelijk. Een theorie is dat het water zorgt voor een vol gevoel, waardoor mensen vanzelf minder eten. Als het water is verdwenen, zou dat effect weer teniet gedaan kunnen worden, waardoor mensen meer gaan snacken.

Een andere verklaring is dat door het water de energie-inhoud van de maaginhoud afneemt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het eten van laagcalorische maaltijden in ieder geval op de korte termijn leidt tot afvallen.

Auteur 
Bron 
  • NRC Handelsblad