Welk dieet past bij jou?

Gewichtsverlies op maat

Getty Images

Bijna iedereen heeft wel eens een dieet geprobeerd. Soms om een paar kilogram af te vallen of omdat het noodzakelijk is voor je gezondheid. Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. Welke manier past het beste bij jou?

Iedereen die besluit een dieet te volgen, heeft een andere voorkeur. De een houdt erg van brood en probeert het brooddieet. De ander heeft juist meer baat bij het tellen van calorieën.

Verschillende diëten

Gelukkig zijn er veel verschillende diëten en manieren om gewicht kwijt te raken. Van het dieet van Sonja Bakker tot een detoxpoging (ontgiften). Zelfs dr. Phil heef zijn eigen dieet en met rauwkost kom je ook een heel eind. In de rechterkolom op deze pagina vind je een overzicht met diëten.

Bij een dieet volg je voor bepaalde tijd een ander of aangepast eetpatroon. Het kan gaan om een kleine verandering of aanpassing, zoals stoppen met snoepen. Maar soms kan het ook betekenen dat je heel anders gaat koken, eten en bewegen. Je let dan veel meer op wat je eet en hanteert bepaalde regels.

Jouw stijl

Deskundigen zijn het erover eens dat je een dieet moet kiezen dat past bij jouw levensstijl. Bedenk dan ook hoe jouw dagritme eruit ziet en of een dieet wel kan in jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld last van stress, dan is weinig eten niet handig; je lichaam kan het dieet dan niet aan.

Bedenk ook welke voedingsmiddelen je echt niet zou kunnen laten staan. Je kunt wel een dieet kiezen waarbij je geen pasta mag eten, maar als dat nou net je favoriete gerecht is, wordt het lastig om juist dat dieet vol te houden. Probeer zo eerlijk mogelijk tegen jezelf te zijn om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.

Kijk verder goed naar je doel: wil je snel een paar kilootjes kwijt voor de zomer? Of wil je op de lange termijn en vanwege je gezondheid flink afvallen? Je bedoelingen bepalen het dieet dat bij jou past. Heb je door je gewicht problemen met je gezondheid, schakel dan een diëtist in om je te helpen bij de keuze voor een dieet.

Pas op voor jojo-effect


Het volgen van een dieet is de eerste stap. Je kiest een dieet, houdt je aan de richtlijnen en gaat ervoor. Maar vaak is het moeilijk om het effect op lange termijn te behouden. Meestal moet je toch je voedingspatroon aanpassen, anders ontstaat het bekende jojo-effect: eerst lekker afvallen en dan weer net zoveel – en soms nog meer – aankomen.

Auteur