Welk ijsje kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten?

Zelf ijs maken is gezonder

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: welk ijsje kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten?

Met dit mooie weer is een ijsje ter verkoeling natuurlijk heel lekker. Helaas bevatten de meeste ijsjes wel veel calorieën. Ze vallen dan ook allemaal buiten de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Als je verder gezond eet kan af en toe een ijsje natuurlijk prima. Maar wist je dat er onderling flinke verschillen zijn?

Flinke verschillen

Het Voedingscentrum vergeleek zes ijsjes uit de supermarkt met elkaar als het gaat om het aantal calorieën. En het maakt nogal uit welk ijsje je neemt. Het ijsje met het laagste aantal calorieën komt uit op 36 kcal per stuk, terwijl het ijsje met de meeste calorieën maar liefst 285 kcal aantikt.

In de afbeelding hieronder zie je hoeveel calorieën elk ijsje bevat. Ook hebben we weergegeven hoeveel gram elk ijsje per stuk is.

Getty Images

De drie ijsjes op basis van roomijs bevatten veel meer calorieën dan de drie waterijsjes. Roomijs bevat behalve suiker ook veel verzadigd vet. Wil je een ijsje met minder calorieën? Kies dan voor een waterijsje in plaats van roomijs. Of ga voor een kleinere portie: een ijsje van bijvoorbeeld 30 gram, in plaats van een variant van 80 gram.

Zelf ijs maken

Je kunt natuurlijk ook zelf je ijsje maken. Dan weet je precies wat erin gaat. Maak bijvoorbeeld ijsjes op basis van alleen fruit, of van fruit in combinatie met halfvolle yoghurt zoals in dit recept. Zo kun je lekker afkoelen en genieten van ijs, maar dan gezonder.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum