dinsdag, 11 mei 2021

'Wilde amandelolie tegen overgewicht'

BAARN - Olie uit zaden van de wilde amandelboom vormt in de toekomst wellicht een wapen in de strijd tegen overgewicht en diabetes. Dat stellen onderzoekers van de Missouri University of Science and Technology.

Ze presenteerden de resultaten van hun studie op een bijeenkomst van de American Society for Microbiology in San Francisco. Door de olie toe te voegen aan het voedingspatroon van muizen met overgewicht, nam de gevoeligheid voor insuline toe. Volgens de onderzoekers werkt de olie in op drie typen micro-organismen in de darmen van de muizen.

AmandelDe gebruikte olie is afkomstig uit de zaden van de Sterculia foetida: de wilde amandelboom. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat de olie een enzym in het lichaam onderdrukt dat betrokken is bij de ontwikkeling van insulineresistentie. Waarom de olie dat effect heeft hebben de onderzoekers niet kunnen ontdekken.

Wel zorgde de olie in het voedingspatroon ervoor dat de darmen van de muizen minder van drie bepaalde micro-organismen bevatten. Of juist de afwezigheid van deze organismen leidde tot een verbeterde glucosetolerantie en gevoeligheid voor insuline bij de muizen met overgewicht is onduidelijk. De olie had geen negatief effect op muizen met een gezond gewicht.

Bron(nen):