maandag, 4 juli 2022

Word je dikker van een glutenvrij dieet?

Volg alleen een glutenvrij dieet als je coeliakie hebt

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je dikker worden van een glutenvrij dieet?

Het woord dieet en afvallen wordt vaak in een adem genoemd, maar een dieet betekent eigenlijk leefregel. In het geval van een glutenvrij dieet betekent dit dus een voedingspatroon zonder gluten. Dit moeten mensen doen met coeliakie, oftewel een glutentolerantie. Doen zij dit niet dan raakt de binnenzijde van de darm beschadigd.

Voor mensen die geen coeliakie hebben, is het niet verstandig om een glutenvrij dieet te volgen. Toch zijn er wel mensen die dit doen, omdat ze denken daar van af te vallen. Dat kan ook zo zijn, want bij een glutenvrij dieet eet je geen producten van gemaakt van tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Dat betekent dus geen gewoon brood, koekjes, gebak, pizza, pasta, mie, bier, bulgur en couscous. Als je al deze  graanproducten gaat vermijden, is er een kans dat je een paar kilo zult afvallen.

Niks te maken met afvallen

Maar glutenvrij eten heeft dus helemaal niets te maken met afvallen! Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je aankomt als je de graanproducten vervangt door glutenvrije producten. Aan deze producten is vaak vet of suiker toegevoegd om het lekkerder te maken. Daarnaast bevatten ze vaak weinig vezels.

Heb je glutenintolerantie? Het is best lastig om gezond glutenvrij te eten. Maak een afspraak met een diëtist. Een diëtist kan helpen bij het samenstellen van een gezonde glutenvrij voeding, die niet tot tekorten leidt. Je kunt ook een kijkje nemen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging voor meer informatie.

Heb je geen glutentolerantie en wil je afvallen én een gezondere leefstijl? Luister dan eens naar onderstaande podcast, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen. Daarin praat presentator Karine Hoenderdos met internist en endocrinoloog Liesbeth van Rossum en internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet Mariëtte Boon. Samen schreven zij het boek 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. ,

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.