Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Zo verminder je je suikerinname

Let ook goed op etiketten

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe kun je minder suiker eten?

Te veel suiker eten of drinken is niet gezond. Ook kan het bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Toch krijgt de gemiddelde Nederlander dagelijks zo'n 120 gram suiker binnen. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om zeker niet meer dan 50 gram suiker te nemen en liever nog niet meer dan 25 gram.

Waar zou je op kunnen letten om dit voor elkaar te kunnen krijgen? Soms ben je je er namelijk niet eens van bewust dat je iets eet waar suiker in zit. Zoals bijvoorbeeld in soep uit blik, ketchup, sauzen en dressings.

Suiker zit ook van nature in veel producten. Denk aan bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Als je minder suiker wilt eten, beperk dan de inname van voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep en gebak.

Suikersynoniemen

Let ook goed op het etiket als je iets koopt. Er zijn namelijk veel verschillende namen voor suiker. Voorbeelden zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker wordt gerekend tot suiker.

Tips

Vermijd pakjes en zakjes waar suiker aan toegevoegd zijn. Gebruik geen kant-en-klare dressing meer, maar maak zelf dressing op basis van olie of azijn. Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door muesli zonder toegevoegde suikers met daarbij wat noten en vers fruit.

Eet je regelmatig een boterham met hagelslag of ander zoet beleg? In de plaats daarvan kun je aardbeien of banaan op je brood doen. Ook heel lekker. Neem in de plaats van koekjes of chocolade als tussendoortjes snoeptomaatjes, wortels of een appeltje.

Laat frisdrank en vruchtensap staan, neem alleen nog water of koffie en thee zonder suiker. Ben je een liefhebber van toetjes? Ook daarin zit vaak verrassend veel suiker. Denk je met vruchtenyoghurt goed bezig te zijn? Kijk dan eerst eens op het etiket hoeveel suiker er eigenlijk in zit. Vervang dit soort desserts door gewoon yoghurt of kwark met vers fruit en je krijgt al een stuk minder suiker binnen.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.