'Behandeling opvliegers anders bij man'

Getty Images

Mannen die een hormoontherapie ondergaan als onderdeel van hun prostaatkankerbehandeling, krijgen vaak te maken met opvliegers. Die opvliegers reageren echter niet op de behandelingen die bij vrouwen wel werken.

Dat stellen onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center. Ongeveer 80 procent van de mannen die hormoontherapie krijgen, hebben opvliegers. Dit komt doordat het mannelijke hormoon androgeen wordt vermindert, zodat de prostaatkankercellen niet meer groeien.

Onderzoek
"Door de hormoonlevels te veranderen, veroorzaak je opvliegers bij zowel mannen als vrouwen. We hoopten dat sojasupplementen en antidepressiva bij mannen de opvliegers net zo zouden verminderen als bij vrouwen", legt onderzoeker Mara Vitolins uit. Daarom onderzochten ze bij 120 mannen tussen de 46 en 91 jaar wat werkte tegen opvliegers. De mannen werden onderverdeeld in vier groepen: een placebo en melkpoeder, antidepressiva (venlafaxine) en melkpoeder, een placebo en soja of antidepressiva en soja.

Resultaat
De onderzoekers keken naar de ernst en frequentie van de opvliegers en de kwaliteit van leven van de mannen. Zowel de soja als antidepressiva hadden geen invloed op de opvliegers bij mannen. "Interventies die vrouwen effectief zijn, werken dus niet voor mannen. Het is belangrijk om behandelingen te ontwikkelen die de opvliegers bij mannen verminderen", besluit Vitolins.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Medical Xpress