vrijdag, 30 oktober 2020

Computer kan prostaatkanker aanwijzen op MRI-scan

Onderzoeker Geert Litjens van het Radboudumc ontwikkelde een algoritme waarmee een computer prostaat-MRI’s kan beoordelen vergelijkbaar met hoe een radioloog dat doet. Deze computerondersteunde beoordeling van MRI-beelden is een belangrijke voorwaarde voor de mogelijke invoering van bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het wordt nu vastgesteld op basis van verhoogde PSA-waarden en een biopt. Deze methode wijst echter ook relatief onschuldige prostaatproblemen aan en is daarom niet geschikt voor bevolkingsonderzoek. Een PSA-test gecombineerd met een MRI is waarschijnlijk wel gevoelig en specifiek genoeg, maar er zijn te weinig ervaren radiologen om tienduizenden MRI’s per jaar te beoordelen.

Ondersteuning radiologen

Geert Litjens ontwikkelde een algoritme waarmee een computer MRI-scans kan beoordelen en zo radiologen kan ondersteunen. Hij baseerde zich hiervoor op de werkwijze van radiologen: "Het eerste wat het programma moet doen is aanwijzen waar de prostaat zit. Voor een radioloog is dat kinderspel, maar de computer heeft er wat meer moeite mee. Vervolgens kijkt het programma heel globaal of er verdachte gebieden zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld donkere vlekken in de prostaat die daar niet horen. Als hij iets ziet dat prostaatkanker zou kunnen zijn, gaat het programma gedetailleerd naar die plek kijken".

Betere diagnose

Radiologen zien sneller dan een computer of er iets mis is op een MRI-scan. De computer is juist veel beter in kwantitatieve analyses van de beelden, wat helpt bij het bepalen van de ernst van de kanker. Op deze manier vult de computer het werk van de radioloog aan en kan de radioloog beter onderbouwd een diagnose stellen. Ook kan de computer de radioloog helpen om tumoren te ontdekken, die hij over het hoofd heeft gezien. De diagnose wordt hiermee dus nauwkeuriger.

De volgende stap in het onderzoek is om het algoritme verder te verbeteren en bij een grote groep patiënten te evalueren hoe de computer presteert in vergelijking met de radioloog. Op 23 januari promoveert Geert Litjens in Nijmegen.

Bron(nen):