donderdag, 22 oktober 2020

Kalende mannen krijgen vaker agressieve prostaatkanker

Mannen met kaalheid volgens het mannelijk patroon lopen waarschijnlijk een hoger risico op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute.

De onderzoekers vroegen tussen 1992 en 2001 ruim 39.000 mannen van 55 tot 74 jaar hoe hun haar er op 45-jarige leeftijd uit had gezien. 18 procent herinnerde zich dat zij toen al last hadden van kaalheid volgens het mannelijk patroon: de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. De haaruitval begint meestal bij het voorhoofd en ontstaat daarna bij de kruin.

Prostaatkanker

Tussen 2006 en 2008 bleken meer dan 1100 van de mannen prostaatkanker te hebben ontwikkeld. Bijna 600 daarvan kregen te maken met een agressieve vorm. Mannen die op hun 45e kaal werden volgens het mannelijk patroon, bleken 39 procent meer kans te hebben op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker. Volgens dit onderzoek liepen ze geen hoger risico op minder agressieve prostaatkankervarianten. 

Testosteron

Deze vorm van kaalheid heeft te maken met het hormoon testosteron. Prostaatkanker ontstaat ook onder invloed van dit hormoon. Dit zou het verband tussen kaalheid volgens het mannelijk patroon en prostaatkanker kunnen verklaren.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Bron(nen):
  • WebMD