Krijg ik te veel vitamines binnen voor mijn prostaat?

blikje tomatenpuree
Getty Images

Ik gebruik al jaren multivitamines voor senioren en (natuurlijke) capsules voor ogen en prostaat. Ik eet gezond. Toch is mijn prostaat groter geworden (5.2). Ik neem nu ook tomatenpuree op mijn beschuit. Krijg ik soms te veel vitamines binnen?

Thomas

Uroloog Willem IJzerman:
"Te veel vitamines binnenkrijgen kan wel maar gebeurt niet zo snel. Ook de tomatenpuree is prima, vanwege de stof lycopeen. Sommige onderzoeken laten zien dat het eten van tomaat, tomatensaus en andere producten de kans op het krijgen van prostaatkanker zou kunnen verkleinen. Ik neem aan dat je met 5.2 de PSA-waardes bedoelt. Realiseer je dat de schaal voor PSA-waardes niet lineair is. Een stevige urineweginfectie, maar ook fietsen en bijvoorbeeld klaarkomen verhogen de PSA-waardes. Routinematige controles geven meer inzicht in een eventuele stijging van de waardes en kunnen aantonen of er eventueel verder onderzoek nodig is."

Dr. Willem IJzerman is als uroloog werkzaam bij Gelre Ziekenhuizen. Zijn specialisaties, naast algemene urologie, zijn mictieklachten bij de man, goedaardige prostaatvergroting, urine-incontinentie en bekkenbodemproblematiek, nierstenen en seksuele disfunctie van de man.