Wat is een terugkerende urineweginfectie?

Recidiverende cystitis: vervelend probleem

Getty Images

Vrijwel iedere vrouw heeft wel eens een blaasontsteking. Vervelend wordt het pas wanneer die urineweginfectie steeds opnieuw de kop opsteekt. Wanneer spreek je officieel van terugkerende blaasontstekingen? En is behandeling van een uroloog nodig?

Hoewel mannen ook blaasontsteking kunnen krijgen, zijn het vaker vrouwen die er last van hebben. Zowel bij mannen als vrouwen komt het merendeel van de bacteriën die een urineweginfectie veroorzaken uit de endeldarm of uit de vagina. Bij vrouwen is de plasbuis korter, daarom komt een urineweginfectie bij vrouwen vaker voor. Sommige vrouwen hebben ze zelfs zeer regelmatig. Zo'n reciverende urineweginfectie noemen we officieel terugkerende blaasontsteking bij drie of meer infecties in het laatste jaar of twee blaasontstekingen in het laatste halfjaar.

Lees ook: 7 oorzaken van terugkerende blaasontstekingen

De symptomen van een terugkerende blaasontsteking

Een blaasontsteking kan van de een op de andere dag opkomen en veroorzaakt de volgende typische klachten:

  • Een brandend gevoel bij het plassen
  • Het frequent plassen van kleine hoeveelheden
  • Vaak valse aandrang om te plassen
  • Pijn in je onderrug of buik
  • Soms bloed in de urine

Bij ouderen kunnen ook de volgende klachten voorkomen:

  • Koorts (soms zelfs het enige symptoom)
  • Gebrek aan eetlust
  • Futloosheid
  • Verwardheid

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je al veel doen om het risico op een blaasontsteking te verkleinen:

  • Drink voldoende water: op die manier worden de bacteriën in de blaas verdund en regelmatig weggespoeld.
  • Een goede toilethouding kan helpen om beter leeg te plassen. Als er altijd urine achterblijft in de blaas na het plassen geeft dit een verhoogde kans op urineweginfecties. Het moet niet nodig zijn om tijdens het plassen te persen. Neem de tijd om rustig uit te plassen. Zorg dat je voeten plat op de grond kunnen staan, gebruik desnoods een voetenbankje indien het toilet te hoog is. Je knieën staan losjes uit elkaar, geef je knieën extra ruimte door je broek laag genoeg te laten zakken. Je rug is recht. Op het einde van de plas kun je eventueel je bekken een paar maal naar voren en naar achteren kantelen om te weten of je echt leeg hebt geplast.
  • Let erop dat je van voren naar achteren afveegt; van plasbuisopening richting anus. Dit voorkomt dat je darmbacteriën naar de plasbuisopening brengt.
  • Wacht niet te lang met plassen als je aandrang voelt.
  • Plas na het vrijen.
  • Vermijd verstopping: drink voldoende water en zorg voor vezelrijke voeding.
  • Vermijd het gebruik van spermadodende glijmiddelen.
  • Reinig je schaamstreek uitsluitend met water, eventueel met zeep met een neutrale zuurgraad. Gewone zeep droogt de huid onnodig uit en verstoort de natuurlijke zuurgraad. Dit belemmert de werking van de goede bacteriën die juist beschermen tegen urineweginfecties.

Wanneer naar de uroloog?

Als je last hebt van terugkerende blaasontstekingen - ook wel recidiverende cystitis genoemd - dan is het belangrijk goed uit te zoeken waardoor ze steeds terugkomen. Daarom kan het verstandig zijn de huisarts een verwijzing naar de uroloog te vragen. Terugkerende blaasontstekingen kunnen namelijk verschillende oorzaken hebben. Heeft het bijvoorbeeld te maken met niet goed leegplassen? Heb je misschien blaasstenen, diabetes of een auto-immuunziekte? Ben je in de overgang, waardoor je slijmvliezen in de blaas dunner en droger zijn geworden? Is er sprake van antibiotica-resistentie? Heb je last van je darmen? Een uroloog kan de behandeling precies afstemmen op jouw persoonlijke situatie, eventueel met de hulp van een bekkenfysiotherapeut, gynaecoloog of diëtist.

De behandeling van terugkerende urineweginfecties

Naast leefstijladvies en oefeningen, kan de uroloog medicijnen voorschrijven. Denk aan lokale hormonen of antibiotica. Om de blaaswand weerbaarder te maken tegen bacteriën, worden er bij terugkerende blaasontstekingen ook regelmatig blaasspoelingen met GAG moleculen (GAG therapie) voorgeschreven. Door de blaas te spoelen met lichaamseigen GAG moleculen, wordt het slijmvlies gerepareerd en krijgen bacteriën minder kans zich te hechten en een ontsteking te veroorzaken. Indien dat onvoldoende werkt kan er ook een blaasspoeling met een vloeibaar antibioticum worden toegepast.  

 

 

Auteur