Dwanggedachten na een operatie

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Zorgelijke vrouw
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb aan een operatie vanwege baarmoederkanker dwanggedachten overgehouden. Weet jij hoe ik die kan stoppen?

Ik heb aan een operatie vanwege baarmoederkanker dwanggedachten overgehouden. Weet jij hoe ik die kan stoppen? Ik word er doodmoe van. Ik heb al medicijnen en praathulp.

Laat ik vooropstellen dat het niet gek is dat iemand een dwangstoornis krijgt na een traumatische ervaring, wat een operatie kan zijn. Dwanghandelingen of -gedachten bieden dan houvast. Ik begrijp dat het herstel u niet snel genoeg gaat. Dé psychologische behandeling van een dwangstoornis is exposure in vivo met responspreventie. Hierbij zoekt u situaties op die dwang oproepen zonder dwang toe te laten. Soms wordt de behandeling aangevuld met cognitieve therapie of – bij extreme gevallen – deep brain stimulation.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond februari 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond