donderdag, 17 juni 2021

Helft mensen met psychische problemen schaamt zich

Hoewel veel mensen wel iemand kennen die met psychische problemen kampt, vindt driekwart van de Nederlanders dat er nog een taboe rust op psychische problemen. De helft van de mensen met psychische problemen schaamt zich daarvoor. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van MIND.

MIND, een beweging van en voor alle mensen die met psychische problemen hebben te maken, vroeg duizend mensen hoe zij denken over dit onderwerp.

Veel mensen kennen iemand met psychische problemen, zoals een depressie, angststoornis of anorexia. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft een bekende met psychische problemen in hun omgeving. 40 procent hiervan vindt het moeilijk om hiermee om te gaan.

Taboe

Driekwart van de respondenten is van mening dat er een taboe rust op psychische problemen. Toch reageerde bijna de helft op de stelling "Ik beschouw mensen met psychische problemen als doodnormale mensen" met "Ja, dat geldt zeker voor mij" en nog eens een derde koos voor "Ja, dat geldt enigszins voor mij".

De meerderheid (ruim 86 procent) vindt dat mensen met psychische klachten zich daar niet voor hoeft te schamen, maar veel mensen met psychische problemen doen dat wel: 50 procent schaamt zich voor zijn problemen, blijkt uit dit onderzoek.

MIND

MIND is een beweging van organisaties en individuen in de GGz. Het doel is elkaar te versterken en inspireren. Hiernaast is MIND het landelijke aanspreekpunt voor alle vragen en knelpunten rond psychische kwetsbaarheid, waarbij verbinden centraal staat. MIND is een samenwerking van het Landelijk Platform GGz, Fonds Psychische Gezondheid en Korrelatie.

Bron(nen):