Overwin je verlegenheid

Stel niet te hoge doelen

Getty Images

Je bevindt je in een grote groep en plots wordt jou een vraag gesteld. Alle ogen kijken jouw kant op. Je voelt je rood worden en begint te stamelen. Klinkt dat bekend? Veel mensen zijn wel eens verlegen. Toch kun je hier iets aan doen.

Er zijn maar weinig mensen die zonder angst en schroom de wereld tegemoet treden. Af en toe verlegen zijn is helemaal niet erg. Het maakt ons bewust van wie we zijn en hoe we overkomen.

Te verlegen

Er zijn ook veel mensen die zo verlegen zijn, dat ze het huis niet meer uit durven. We hebben immers de hele dag te maken met andere mensen: op straat, in de winkel en op je werk.

Verlegen mensen denken constant dat ze beoordeeld worden. Ze zijn de hele dag bang iets verkeerd te doen en dom over te komen. Deze mensen zijn té verlegen: ze hebben last van extreme angsten voor gezelschap van anderen.

Veel voorkomend probleem

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking verlegen is. De helft daarvan heeft last van chronische verlegenheid. Dit betekent dat 4 miljoen mensen in ons land een leven leiden dat beheerst wordt door een constant gevoel van onzekerheid.

Ondanks dat zoveel mensen hetzelfde probleem hebben, is er maar weinig aandacht voor. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat verlegen mensen niet makkelijk naar buiten treden met hun problemen!

Verlegenheid kan op elk moment in je leven ontstaan. Bijvoorbeeld door problemen op je werk of in je puberteit. Maar het kan ook zijn dat je van kinds af aan al onzeker bent.

Veel verlegen kinderen zijn het doelwit van pesterijen. Doordat ze onzekerheid uitstralen en niks terug durven zeggen, zijn ze een makkelijke prooi. Hun angst om het niet goed te doen wordt daardoor alleen maar groter. Het is dus belangrijk al op jonge leeftijd aandacht te besteden aan (extreme) verlegenheid. Ouders en leraren moeten hier extra op letten.

Sociale fobie

Vaak gaat verlegenheid gepaard met lichamelijke reacties. Iemand kan gaan zweten, blozen of trillen zodra hij in een bepaalde situatie terechtkomt. 

Misschien herken je het vervelende gevoel van onverwacht blozen als iemand je iets vraagt. Het liefst probeer je die situatie de volgende keer te vermijden. Maar als iemand dan alleen nog maar vermijdingsgedrag vertoont en zichzelf opsluit, is er sprake van een sociale fobie.

Overwin verlegenheid

Het grootste probleem is dat verlegen mensen liever niet in gezelschap van anderen zijn. Toch is dit wel de beste manier om het probleem op te lossen.

Er zijn verschillende cursussen voor verlegen mensen. Wil je het toch alleen oplossen? Dan is het belangrijk om te bedenken dat verlegenheid niet binnen twee tellen op te lossen is. Het is belangrijk om stap voor stap te werk te gaan.

De volgende tips kunnen daarbij van pas komen:

  • Bedenk in welke situatie je het meest verlegen bent. Bij wie heb je het meest last van verlegenheid? Heb je het alleen in een kleine groep of juist in een groot gezelschap? Heb je er altijd last van of alleen bij bepaalde personen?
  • Maak vervolgens een lijst van doelen die je wilt bereiken. Leg de lat niet meteen heel hoog: begin met een makkelijk te halen doel. Maak de doelen steeds moeilijker. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven eerst kleine overwinningen te halen. Spreek met jezelf een beloning af als je een bepaald doel hebt behaald.
  • Probeer positief en rationeel te denken. Mensen keuren het niet af als je zegt wat je denkt. Ze waarderen het juist als je jouw mening durft te uiten. Vaak zijn mensen helemaal niet bezig met hoe je eruit ziet of hoe je overkomt.
  • Bedenk dat veel mensen hetzelfde voelen en denken als jij. Als iemand stug doet, is die persoon vaak zelf onzeker. Het ligt dus niet altijd aan jou.
  • Soms kan het helpen om er eerlijk voor uit te komen dat je verlegen bent of iets moeilijk vindt. Dit is natuurlijk erg spannend om te doen! Als het hoge woord eruit is, zul je merken dat je er een stuk minder last van hebt. Dat komt omdat mensen dan weten waar ze aan toe zijn en snappen waarom je rood wordt of het even duurt voordat je iets weet te zeggen.

Een beetje hulp…

Het kan helpen om met lotgenoten te praten over je probleem. Je merkt dan meteen dat jij niet de enige bent die verlegen is. Dit kan al veel oplossen!

Vooral voor degenen die bijna alleen nog maar thuis zitten, is het belangrijk in contact te komen met andere mensen. Op internet zijn verschillende sites te vinden die verlegen mensen met elkaar in contact brengen, zoals de Vereniging van Verlegen Mensen.

Auteur