Zo ontstaat een psychose

Geluk en psychose liggen heel dicht bij elkaar

dopamine
Getty Images

Het gelukshormoon dopamine wordt door je hersenen aangemaakt door te eten, te sporten en door seks. Het geeft een fijn gevoel, maar speelt ook een rol in het ontstaan van een psychose. wat is een psychose? Hoe kom je eraan? En belangrijker: hoe kom je er vanaf? Neurowetenschapper Shiral Gangadin legt het uit.

Dopamine is een boodschapper in de hersenen - ook wel neurotransmitter genoemd - die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Dit gelukshormoon is belangrijk voor verschillende hersenprocessen, zoals leren, aandacht en motivatie. Maar het zorgt niet alleen voor geluk: het speelt ook een rol bij verschillende aandoeningen, denk aan de ziekte van Parkinson, ADHD, schizofrenie, depressie en angststoornissen.

Neurowetenschapper Shiral Gangadin weet wat er in je hersenen kan misgaan als je hersenen te veel of juist te weinig dopamine aanmaken. Zo kan een teveel aan dopamine zorgen voor hallucinaties, waanideeën en vreemd gedrag. Wat hebben stress, slaapgebrek en drugsgebruik daarmee te maken? Hij legt het uit in deze video van de Universiteit van Nederland.

Shiral Gangadin is als neurowetenschapper verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit van Nederland