Hoe verbreek je je relatie?

Wees eerlijk en duidelijk!

Getty Images

Het verbreken van een relatie is nooit leuk. Zeker als je weet dat dat niet is wat je partner wil. Maar jijzelf bent wel overtuigd van je keuze. De grote vraag: hoe 'dump' je je partner? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Het moment

Het juiste moment om je relatie te verbreken, bestaat niet. Ben je beiden vrij in het weekend? Kies dan voor de vrijdagavond, zodat jullie rustig kunnen praten zonder dat je de volgende dag vroeg op moet.

Hoe je het hem vervolgens vertelt, is erg belangrijk. Doe dit in ieder geval niet voorzichtig. Dat doet alleen maar meer pijn. De pijn is scherp, maar dat kun je niet voorkomen. Zeg letterlijk: "Ik wil onze relatie verbreken."

Wat je vooral niet moet doen, is het uitmaken via e-mail of sms. Dat verdient niemand. Ook heb je er niets aan als er andere mensen in de buurt zijn als je hem 'dumpt'. Dat kan alleen maar verwarring scheppen.

De uitleg

Om het te verwerken, wil je partner vast weten wat de reden is. Verbreek daarom nooit een relatie zonder duidelijk uitleg te geven waarom. Geef je niet meer om hem, zeg dat dan eerlijk. Ook al is het hard.

Zeg vooral niet dat je nooit om hem hebt gegeven. Dat is waarschijnlijk niet waar. Wees eerlijk naar hem en naar jezelf toe. Misschien ben je alleen maar verliefd geweest en bleef er bijna niets over nadat de verliefdheid voorbij was? Dat kan.

Of misschien zat je in een moeilijke periode toen jullie elkaar leerden kennen en zocht je hulp en troost. Nu voel je je een stuk beter en besef je dat je hem niet meer nodig hebt.

De reactie

Sta er niet van te kijken als je partner boos wordt of gaat huilen. Probeer het niet gemakkelijker te maken door je woorden te verzwakken. Dit geeft alleen maar nieuwe hoop.

Is je ex na een paar dagen nog steeds kwaad? Maak dan nogmaals duidelijk dat je niet verder wilt met de relatie. Verbreek daarna het contact. Immers, bij elk contact dat je hebt, denkt hij wellicht dat je je hebt bedacht en krijgt dus hoop. Blijf zelf rustig en ga vooral niet in de aanval.

De afronding

Misschien moet je nog spullen aan elkaar teruggeven? Doe dat ook, maar wel snel. Woon je samen, dan is dit wat lastiger. Wie gaat het huis uit en wanneer?

Zet je ex niet van de ene op de andere dag op straat als het jouw huis is. Neem je verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat hij de kans krijgt naar een geschikte woning te zoeken. Maar laat dit ook weer niet te lang duren.

Stel duidelijke grenzen. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet gebeld wilt worden of neem gewoon een nieuw telefoonnummer. Zorg er wel voor dat je indirect bereikbaar bent, bijvoorbeeld via je ouders, voor de afwikkeling van eventuele praktische zaken.

Kinderen in het spel

Zijn er kinderen in het spel, dan is het belangrijk zorgvuldig om te gaan met de breuk. Voorkom dat de kinderen de dupe worden. Ga eventueel op zoek naar professionele hulp. Realiseer je dat je door de kinderen nooit echt van elkaar loskomt.

Auteur 
  • Betty Rombout