Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 24 maart 2017

Overbrugt liefde leeftijdsverschillen?

Relatie tussen jong en oud

'Leeftijd speelt geen rol' is in de liefde een cliché met een kern van waarheid. Je kunt tegen enkele praktische of hormonale verschillen op lopen wanneer je een relatie hebt met iemand die veel ouder of jonger is dan jij. Maar met inlevingsvermogen en begrip kun je veel overbruggen.

Een liefdesrelatie ga je aan wanneer er sprake is van wederzijdse aantrekkingskracht, gedeelde interesse, begrip, humor, sociaal gevoel en verantwoordelijkheidsgevoel. Leeftijd is geen criterium, het is slechts een manier om mensen in groepen onder te verdelen.

Leeftijd en leeftijdsfase

Of je nu tien, twintig of dertig jaar met elkaar in leeftijd scheelt, het áántal jaren is niet van belang. Wat wel belangrijk is, is in welke leeftijdsfase je zit en of je dezelfde beleving en interessen hebt – of je op dezelfde golflengte zit. Hoe kleiner de verschillen in beleving en leeftijdsfase, hoe groter de kans op een geslaagde relatie.

Bijvoorbeeld: een stel van 18 en 38 jaar is bezig met tegenstrijdige zaken als studiekeuze contra kinderwens, een stel van 38 en 58 jaar heeft verschillende belevingen zoals carrière versus prepensioen, terwijl een stel van 58 en 78 jaar samen voor de kleinkinderen zorgt...

Twistpunten

Omdat je partnerkeuze gebaseerd is op gelijke interesses zal er weinig discussie ontstaan als het gaat om de vakantiebestemming, vrijetijdsbesteding of werk en studie. Wat wel een struikelblok kan vormen is de kinderwens: hij vindt zichzelf te oud en is net opa geworden, terwijl zij hem graag als vader zou zien. Omgekeerd is het probleem groter: als zij te oud is, terwijl hij graag kinderen wil.

Vandaag de dag worden steeds meer oudere mannen (opnieuw) vader en dit kan voordelen bieden: hij zorgt voor het kind en zijn partner kan zich wijden aan studie of carrière.

Uithoudingsvermogen, energiepeil en ondernemingslust kunnen ook een twistpunt vormen. Bijvoorbeeld: hij wil voor de tweede achtereenvolgende avond gaan stappen maar jij hebt geen zin, of hij wil even uitrusten terwijl jij nog uren door kunt fietsen.

Veranderingen

Gezondheidsproblemen, verminderde vitaliteit en afnemende seksdrive kunnen op latere leeftijd een rol gaan spelen. De oudere partner zal hier statistisch gezien eerder last van krijgen dan de jongere.

Voor vrouwen geldt dat zij gemiddeld rond de 50 jaar de menopauze doormaken en ook bij mannen komen op deze leeftijd hormonale veranderingen voor. Beiden kunnen in deze periode last hebben van vervelende bijverschijnselen zoals: opvliegers, depressie, afname van de libido en nervositeit.

Wanneer de oudere partner richting zeventig gaat, zie je een toenemende terughoudendheid en aarzeling ten aanzien van nieuwe ondernemingen of grote veranderingen. Onbegrip voor deze veranderde beleving kan een relatie flink onder druk zetten. Dit is echter een 'ouderenprobleem' en komt ook voor wanneer het leeftijdsverschil kleiner is, bijvoorbeeld 66 en 71 jaar.

Geen standaardformule

Elke relatie is anders, is uniek, en je kunt geen standaardformule geven van een relatie met een oudere of jongere partner. De voordelen en nadelen in zijn algemeenheid op een rijtje.
Voordelen:

 • Oudere partners hebben meer levenservaring, zijn evenwichtiger
 • Jonge partners stimuleren in nieuwe ervaringen opdoen
 • Oudere partners geven een gevoel van veiligheid, stabiliteit
 • Jonge partners houden je jong van geest, energiek
 • Oudere partners geven (financiële) zekerheid en ruimte tot ontplooiing (zorg voor kinderen) 

Nadelen:

 • Oudere partners hebben minder feeling met tijdgebonden onderwerpen.
 • Jongere partners hebben minder feeling met 'vroeger' (generatiekloof).
 • Oudere partners kunnen belerend lijken, jongere juist onervaren.
 • Oudere partners hebben eerder kans op gezondheidsproblemen.
 • Verschil in vitaliteit, seksdrive, ondernemingslust.
 • De eventuele kinderwens is moeilijker te realiseren.
 • Andere beleving, ervaringen, herinneringen.
 • Negatieve reactie uit omgeving.

Oplossing en vaardigheden

Zolang je zorgt dat je aansluiting bij elkaar blijft vinden, vormt een groot leeftijdsverschil in een relatie geen enkel probleem. Het succes van een prettige relatie schuilt in het vermogen je in te leven in de ander.

De kracht zit in de kleine gedeelde dingen: de dagelijkse gesprekken, het delen van de taken en zorg, samen tijd doorbrengen en (sociale) activiteiten ondernemen. Inleving en aanpassing zijn sleutelwoorden; zorg bij eventuele struikelpunten voor een goed compromis.

Voorbeeld: Heeft hij heeft geen puf in die steile bergwandeling maar jij wel, dan ga je lekker alleen en vanavond eten jullie samen.

Voorbeeld: Zij heeft geen benul waar hij over praat terwijl hij met zijn Joodse achtergrond is aangegrepen door dodenherdenking. Kijk eens samen naar de film Schindler's List en praat erover met elkaar.

Voorbeeld: Zij heeft last van opvliegers en een laag libido, maar hij heeft zin in seks. Probeer dan een keer te vrijen zonder coïtus of orgasme – zorg dat je genegenheid en liefde deelt!

Reactie toevoegen

113 Comments

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 03/21/2017 - 11:34

Hallo,
ik word in augustus 20 jaar, maar er is nu al even iemand in mijn leven gekomen van 31 & hij heeft al een zoontje. ik heb totaal geen probleem met het kindje, ik hou van kinderen & ik kom uit een groot gezin dus ik ben dit gewoon. Maar de leeftijd doet me wel iets. Iemand die hier ervaring mee heeft ? & zijn ervaring wilt delen met mij ?

Alvast bedankt

Door Mike (niet gecontroleerd) op vr, 03/03/2017 - 12:31

Hoi Wen,
Bij mij hetzelfde geval en zowel zij als ik zitten met een aantal vragen. Zouden we misschien eens met elkaar kunnen mailen?

Door Grace Madrid (niet gecontroleerd) op za, 02/18/2017 - 16:57

Mijn naam is Grace Madrid uit Nederland ... Ik ben erg blij vandaag, want mijn man die mij 3 jaar geleden verliet terug kwam naar me smeken me om hem te accepteren terug. toen mijn man me 3 jaar geleden verliet ik dacht dat alle hoop was verloren en ik had pijn unit toen ik hoorde over Doctor Okumu prachtige spreuk, dus ik contact met hem om hulp en hij verzekerde mij dat ik de volgende om gewoon te getuigen als die zal hij heeft geholpen eerder hebben gedaan. ik heb alles wat hij mij vraagt te doen en volg zijn zorgvuldig instrueren en vandaag wil ik dat de wereld weet dat mijn man kwam terug om me viel op zijn knieën en begon me smeken om hem terug net zoals Doctor Okumu kant te accepteren. Doctor Okumu heeft echt een glimlach op mijn gezicht door te brengen mijn man terug, hij is een God gezonden om mensen te helpen en ik ben ervan overtuigd dat hij een God op aarde. Bent u in een probleem en hulp nodig? Contact Doctor Okumu vandaag voor hulp via e-mail: doctorokumuspelltemple@gmail.com of via de website: http://doctorazuaworldofpowerfulspell.webs.com of via WhatApp: +2349068833552

Door jop (niet gecontroleerd) op vr, 02/17/2017 - 14:30

ik ben een jongen van 16 jaar en heb al maanden een relatie met een vrouw van 68. ik weet niet wat ik moet doen. ik schaam me om hierover met mijn vrienden te praten en wil graag advies hirover. zij denkt dat ik geen vrienden heb omdat ik me schaam. help me alsjeblieft

Door Sennah (niet gecontroleerd) op vr, 02/10/2017 - 09:21

Het leven is zwaar

Ik ben verliefd op Kay

Door elsa. (niet gecontroleerd) op wo, 02/08/2017 - 22:36

21 en 36 scheelt bijna niks! Gewoon je gevoel volgen! Niet naar je ouders luisteren maar naar jezelf.

Door dorry (niet gecontroleerd) op wo, 01/25/2017 - 22:59

hai ik ben een vrouw van 56 en hebsinds een jaar een vriend van 36 , ik heb zelf nooit niks met leeftijden gehad mijn ex was ook ouder ik voel me geen 56 , mijn dochters vriend is ouder , maar ik denk zo als we allebei gelukkig zijn wat hebben andere mensen er in godsnaam mee te maken , ik geef allang niks meer om wat andere mensen zeggen , hij is dus 20 jaar ouder en heeft ook een andere cultuur , maar wij zijn gewoon gelukkig samen ... en daar gaat het om in het leven en hoelang het duurt ? dat zien we wel...... dat weet je ook niet als je allebei net zo oud bent toch ? gewoon gelukkig zijn samen daar gaat het toch om in het leven?

Door Johnny (niet gecontroleerd) op ma, 01/23/2017 - 11:06

Na een huwelijk van 25 jaar was ik er wel helemaal klaar met een relatie, dus ik was al 8 jaar lekker aan het singelen en ik dacht echt dat ik als single zou eindigen want ik voelde me helemaal gelukkig met veel vrienden en een leuk draaiend bedrijf, Ik ging veel met vrienden stappen meestal 2 a 3 dagen per weekend en zondags lekker motor rijden in de zomer en in de winter gingen we veel skieen in de weekenden en gewoon veel leuke vriendinnen om me heen die hetzelfde dachten en verder geen relatie wilden. Tot ik in oktober 2015 mijn huidige vriendin tegen kwam, ik heb altijd iets van mmjee die zou ik wel willen leren kennen en dat gebeurde dus ook die avond en over leeftijd werd die dag niet gesproken, het gevoel van ons naar elkaar werd steeds sterker en p een gegeven moment vroeg ik haar hoe oud dat ze dacht dat ik was, ze zei......... ik denk 44 en ik zei nee sorry ik ben 54 en toen zei ze ja ik ben 31 en ja dat ik wel goed ingeschat, een mooie meid 31 jaar en nu dacht ik gaat het fout. Maar toen zei ze Johnny het maakt mij niks uit ik vind je gewoon een topper en ik wil je voor altijd en ja ik was ook super gek op haar dus de boom was gevallen zeiden mijn vrienden haha. Maar het gaat super goed tussen ons en er is geen speld tussen te krijgen. Ze is echt super verliefd op me en ik op haar en we gaan dit jaar trouwen wel buiten gemeenschap van goederen dat wil zij zelf om haar bedrijf ook te garanderen dat het blijft bestaan en dat ze haar eigen huis kan houden als het bij mijn bedrijf mis zou gaan, maar ook andersom natuurlijk want we hebben allebei kapitaal. Leeftijd verschil bespeur je niet bij ons. Alleen de schilder zei laatst dat mijn dochter had gevraagd of eerst boven gedaan kon worden haha maar ja zij ziet er ook jonger uit dus snap ik wel. Verder zie ik geen nadelen.

Door Meisje23 (niet gecontroleerd) op di, 01/10/2017 - 01:39

Hallo Ronald,

Ik ben zelf 23 en mijn vriend is 43, hij heeft ook 2 pracht van een Kids van 14 en 8,
Die ook geen punt maken van onze relatie,
En ook heel erg bewust zijn dat ik een groot kinder wens heb, en dat accepteren ze, de oudste is aan het puberen, ene keer wil ze wel en andere keer niet
Voor mijn vriend is het iets lastiger, Hij wil het wel maar zou weer onder het mes moeten,,
Ga met haar praten, ik weet niet hoelang jullie samen zijn? Wij in maart 3 jaar
Maar deze week pas net aan de buiten wereld verteld.

Door hallo (niet gecontroleerd) op vr, 01/06/2017 - 23:05

Hallo, mijn vriend en ik schelen 32 jaar, bijna 33 jaar verschil. Ook een "extreem" groot verschil (voor de buitenwereld). Wanneer ik naar hem kijk, kijk ik niet naar leeftijd. Ik zie een mooi mens, een mooie man. We hebben zoveel gemeenschappelijke interesses en hebben het over uiteenlopende thema's. Als we in gesprek zijn vergeten we de tijd en alles en iedereen om ons heen. Ik zou graag met u ervaringen willen uitwisselen, al dan niet anoniem, wanneer u dat prettiger vindt.