Alcohol vermindert klachten reumatoïde artritis

Getty Images

SHEFFIELD - Alcohol drinken kan de kans op reumatoïde artritis verkleinen. Ook heeft alcohol een positief effect op mensen die de ziekte al hebben.

Dat concluderen wetenschappers van de University of Sheffield. De wetenschappers vroegen twee groepen patiënten, een groep met en een groep zonder reumatoïde artritis, hun drinkgewoontes bij te houden.

Zo ontdekten ze dat patiënten die regelmatig alcohol dronken minder last hadden van gewrichtspijn en zwellingen. Voor de studie werden 873 patiënten met reumatoïde artritis vergeleken met 1004 mensen zonder de ziekte.

Patiënten werd gevraagd een gedetailleerde vragenlijst in te vullen. Ook werden er röntgenfoto's gemaakt en werd er bloed afgenomen. Een verpleegster bestudeerde regelmatig de gewrichten van de patiënten.

Daaruit bleek dat patiënten die regelmatig alcohol drinken minder last hadden van symptomen dan de patiënten die nooit of onregelmatig alcohol drinken.

Op de röntgenfoto's was ook minder schade te zien aan hun gewrichten. En uit de bloedtest bleek dat ze lagere ontstekingswaarden hadden. Ook hadden ze minder te maken met gewrichtspijn en zwellingen.

De onderzoekers begrijpen nog niet waarom het drinken van alcohol dit effect heeft. Dit moet duidelijk worden na verder onderzoek.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • BBC