Last van witte gevoelloze vingers of tenen als het koud is?

Het kan zijn dat je het fenomeen van Raynaud hebt

Witte vingertoppen
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: ik heb last van witte gevoelloze vingers of tenen als het koud is. Wat kan het zijn?

Als je last hebt van witte vingertoppen kan het zijn dat je het fenomeen van Raynaud hebt. Dit is een hematologische aandoening waarbij vooral de vingers en tenen wit worden, maar ook andere delen van het lichaam kunnen koud of gevoelloos aanvoelen.

Tintelende vingers en tenen

Naast het verkleuren en gevoelloos worden, kan het ook pijn doen en/of gaan tintelen. Meestal gaat het tintelen als de normale circulatie weer op gang komt. De precieze oorzaak van Raynaud is nog onduidelijk. Wel staat vast dat koud weer de symptomen verergert, maar er is ook een relatie met stress en heftige emoties.

Twee vormen

Er zijn twee vormen van Raynaud: het primaire fenomeen en het secundaire fenomeen. Bij het primaire fenomeen heb je er last van terwijl je verder gezond bent. Bij het secundaire fenomeen heb je de klachten als symptoom van een andere vaat- of reumatische aandoening of door gebruik van bepaalde medicijnen.

Niet roken

Het belangrijkste advies is om niet te roken en ervoor te zorgen dat je goed warm blijft. Probeer erachter te komen wat bij jou de klachten uitlokt zodat je daar rekening mee kunt houden.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

Auteur 
Bron 
  • Thuisarts
  • Reuma Nederland