Pijnlijke gewrichten door artrose of artritis

Normaal ouderdomsverschijnsel of toch niet?

Getty Images

Pijnlijke gewrichten worden doorgaans veroorzaakt door artrose of reumatoïde artritis. Deze aandoeningen komen vaker voor bij ouderen, maar zijn geen 'normaal' ouderdomsverschijnsel. Het is altijd verstandig om ermee naar de huisarts te gaan.

Pijnlijke gewrichten worden doorgaans veroorzaakt door artrose of reumatoïde artritis. Artrose komt in Nederland voor bij zo'n 1,1 miljoen mensen. Reumatoïde artritis komt voor bij ongeveer 210.000 mensen.[ITEMADVERTORIAL]

Wat zijn de klachten?

Bij artrose heb je vaak vooral in de ochtenduren, na het wakker worden, last van pijn, zwelling en stijfheid. Dat kan overgaan als er weer even beweging in de gewrichten zit. Dat is bij reumatoïde artritis anders: de ontstekingen zijn chronisch en de pijn gaat niet weg.

Hoort het bij het ouder worden?

Artrose en reumatoïde artritis zijn geen 'normale' ouderdomsverschijnselen, maar ze komen wel vaker voor bij ouderen.

Wat als je er niets aan doet?

Beide aandoeningen gaan niet vanzelf over. Heb je pijnlijke gewrichten, dan is het altijd verstandig naar de huisarts te gaan.

Wat kan de arts doen?

Bij reumatoïde artritis is het belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk begint, zodat de schade en pijn zoveel mogelijk worden beperkt. De huisarts zal de patiënt meestal doorverwijzen naar de reumatoloog. Bij artrose kan een arts eigenlijk niet veel doen, maar een fysiotherapeut wél. Deze kan je leren zo goed mogelijk te bewegen en thuis oefeningen te doen.

Verder bestaat de behandeling van artrose vooral uit pijnstillers. Overleg hierover met de arts, want niet alle pijnstillers zijn voor iedereen geschikt.

Verder is het zowel bij artrose als bij reumatoïde artritis verstandig om genoeg te bewegen. Een half uurtje per dag fietsen, zwemmen of in de tuin werken helpt al om de gewrichten soepel te houden. Pas wel op met sporten die belastend zijn, zoals lopen en rennen. Bewegen helpt ook om af te vallen; dat is belangrijk als de artrose hand in hand gaat met overgewicht, vooral bij artrose in de knieën.

Bron 
  • Plus Magazine