Fysiotherapie net zo effectief als knieoperatie

Getty Images

Mensen die ouder dan 45 jaar zijn en rondlopen met een gescheurde meniscus, kunnen net zo goed naar de fysiotherapeut gaan als geopereerd worden. Dit blijkt uit onderzoek van OLVG.

"Voor orthopeden is opereren een dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend’, legt promovendus OLVG Victor van de Graaf uit. ‘In dit onderzoek hebben we kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws."

Meniscusoperaties

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 300.000 meniscusoperaties uitgevoerd, waarvan zo'n 75 procent ouder dan 45 jaar is. Tijdens de operatie wordt de scheur in de meniscus, de schokdemper van de knie, weggehaald. Het is nog altijd onduidelijk of de klachten worden veroorzaakt door de meniscusscheur of door beginnende slijtage. Uit het onderzoek onder leiding van OLVG blijkt dat ongeacht de oorzaak van de klachten, een operatie in de meeste gevallen onnodig is en fysiotherapie de knieklachten kan verhelpen.

De resultaten van dit onderzoek moeten uiteindelijk leiden tot een landelijke afname van het aantal operaties. Van de Graaf: "Daarnaast gaan we nog specifieker kijken welke kenmerken van een patiënt bijdragen aan het succes van fysiotherapie."
 

Auteur 
Bron 
  • OLVG