woensdag, 21 april 2021

Wat helpt tegen tintelende voeten bij reuma?

Ik heb al een aantal jaar reuma. Ondanks speciaal aangemeten schoenen heb ik veel last van tintelingen in mijn rechtervoet, met name 's nachts en als ik mijn schoenen uit hebt. Het is zo hinderlijk dat ik er niet van slaap. Heeft u een advies voor mij?
Gerda

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Tintelingen in de voet wijzen vaak op een op probleem met de zenuwen in de voet. Het kan zijn dat er ergens hogerop in het lichaam een zenuw ingeklemd raakt, waardoor je tintelingen in je voet ervaart.

Echter kan het ook zijn dat door de reuma de uiteinden van uw zenuwen aangetast worden. Hierdoor kan je tintelingen ervaren, het gevoel hebben op kussentjes te lopen. Dat heet neuropathie. Meestal komt dit voor bij mensen met diabetes, maar dit kan ook voorkomen bij mensen met reuma. Helaas is hier vaak niet veel aan te doen.

Ik zou het zeker eens bespreken met de reumatoloog als je de volgende keer op controle komt. Of maak een keer een afspraak met een podotherapeut bij jou in de buurt. Deze kan bekijken wat mogelijk de oorzaak is van deze tintelingen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.