5 feiten en fabels over rugklachten

Lage rugpijn is de meest voorkomende rugklacht

feiten-fabels-rug
Getty Images

Bij pijn in je rug kun je maar beter niet te veel bewegen? Een hernia verdwijnt vast niet vanzelf? Vijf feiten en fabels over rugklachten op een rij.

1. Als je rugpijn hebt, mag je niet bewegen

Fabel

Bij rugklachten wordt aangeraden om te blijven bewegen, zodat je spieren soepel blijven en je lichaam de oorzaak van de pijn vanzelf ‘opruimt’. Voor zover je kunt bewegen natuurlijk. Forceer daarom niets! Heb je veel pijn? Neem dan paracetamol. Eventueel kan een fysiotherapeut je begeleiden.

2. Bij een rughernia moet je altijd geopereerd worden

Fabel

Een rughernia gaat in 70 tot 80 procent van de gevallen vanzelf over. Bij een hernia drukt een uitstulping van een tussenwervelschijf op een zenuw. Deze uitstulping wordt meestal door het lichaam opgeruimd. Hierdoor heb je vaak binnen 8 tot 12 weken minder pijn. Na ongeveer een jaar is de hernia dan helemaal verdwenen.

3. Je krijgt rugpijn door ouderdom

Fabel

Hoewel rugklachten bij ouderen vaker voorkomen, is er geen verband tussen die twee. Het herstel gaat wel minder snel bij deze groep, waardoor klachten langer kunnen aanhouden. Dit komt door een tragere celdeling dan wanneer je jonger bent. Celdeling zorgt voor herstel van de schade.

4. Lage rugpijn is de meest voorkomende rugklacht

Feit

Vier van de vijf mensen hebben weleens last van lage rugpijn. Je hebt dan pijn onderin je rug. Vaak is de oorzaak hiervan niet bekend. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vervelend, maar het gaat gelukkig vaak vanzelf weer over.

5. Door ernstige rugklachten heb je kans op blijvende invaliditeit

Feit

Sommigen komen door rugklachten in een rolstoel terecht. Bijvoorbeeld bij een ernstige hernia of een dwarslaesie. De laatste kun je krijgen door een ongeval. Je ruggenmerg – een belangrijke schakel tussen de hersenen en het lichaam - is dan beschadigd of doorgesneden. Je raakt (deels) verlamd.

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond februari 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Bron 
  • NVVN
  • UZ Leuven
  • Gezondheidenwetenschap.be
  • Huisarts en Wetenschap
  • Dwarslaesie.nl