Ik heb rugpijn en doof gevoel in mijn voet. Hoe komt dit?

rugpijn
Getty Images

Ik heb al twee weken pijn in mijn rug. De pijn is erger bij zitten en liggen. Daarnaast heb ik een doof gevoel in mijn linkerteen en tintelingen in mijn rechtervoet en -been. De pijn en tintelingen zijn gelijktijdig begonnen. Soms heb ik ook steken in mijn buik. Als ik internet raadpleeg kom ik op zaken als tumor in de rug. Kunt u mij geruststellen? Wat kan deze klachten veroorzaken?

Natalie

Mark Chen, fysiotherapeut:

Hi Natalie,

Op het internet zoeken naar klachten is begrijpelijk maar in de meeste gevallen frustrerend en kort door de bocht. Een negatief idee over je klacht is niet erg goed voor je herstel dus probeer het te vermijden en roep de hulp in van een expert.

Even een paar kleine feiten om je gerust te stellen:

  • Rugpijn komt veel voor onder de bevolking, zo'n 80 procent krijgt ermee te maken.
  • De meeste vormen van rugpijn zijn kortdurend (twee tot vier weken).
  • Een hoog percentage is spiergerelateerd en goed te beïnvloeden door oefening/therapie.
  • Pijn, hoewel erg vervelend, heeft geen goed causaal verband met de ernst (dat betekent dat je veel pijn kan hebben, maar er niks ergs aan de hand hoeft te zijn). 

Dat betekent uiteraard niet dat er niks aan de hand is. Voor mij is het erg lastig om de ernst van jouw klacht te bepalen. Wat we in de praktijk als allereerste doen, is het screenen op 'rode vlaggen'. Dit is een vragenlijst waardoor we als therapeuten kunnen zien of je bij een fysiotherapeut bij het goede adres bent, of dat je doorgestuurd moet worden voor verder onderzoek.

Je kunt de vragenlijst hier vinden. Loop deze zelf even langs en bepaal vanaf daar of je verder onderzoek nodig hebt via een arts. Zo niet, ga dan even langs bij een fysiotherapeut om te weten te komen wat je kunt doen om de pijn te verminderen en te voorkomen voor de volgende keer.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.