Lage rugpijn

Getty Images

Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door overbelasting van de wervelkolom of beknelling. Er ontstaat druk op de zenuwen. Dit is meestal het gevolg van gescheurde of uitstulpende tussenwervelschijven.

De wervelkolom bestaat uit 33 wervels die het ruggenmerg bescherming bieden en de lichaamsromp stabiliteit geven. Het onderste deel van de wervelkolom wordt de lumbale wervelkolom genoemd. Dit deel van de wervelkolom is vaak het slachtoffer van rugpijn.

Beknelling

Lage rugpijn wordt over het algemeen onderverdeeld in mechanische lage rugpijn en door beknelling veroorzaakte lage rugpijn. Mechanische lage rugpijn is vaak het gevolg van overbelasting van de wervelkolom. Vaak gaat de pijn gepaard met letsel aan de gewrichtjes tussen opeenvolgende wervels (facetgewrichten), tussenwervelschijven, gewrichtsbanden of spieren van de wervelkolom. Bij pijn door beknelling ontstaat er druk op de zenuwen of worden de zenuwen op een andere manier geprikkeld. Dit is meestal het gevolg van gescheurde of uitstulpende tussenwervelschijven.

Als je last van lage rugpijn hebt, is het van belang je dokter een diagnose te laten stellen. Deze kan de oorzaak van de pijn bepalen. Op grond van deze diagnose kan de arts een geschikte behandeling adviseren.

Auteur