Waardoor doet mijn bilspier zo'n pijn?

Getty Images

Al jaren heb ik pijn in mijn linkerbil als ik rustig loop of stilsta, net of er een spier verkrampt. Het straalt uit naar mijn kuit. Voorovergebogen zitten helpt. Wat kan ik eraan doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Uitstralende pijn wordt altijd veroorzaakt door een geprikkelde zenuw, meestal doordat die ergens klem zit. Een geprikkelde zenuw geeft pijn en verhoogt de spanning in de spieren waar hij tussendoor loopt. Hierdoor neemt de pijn toe. Massage kan de spieren wat ontspannen en doorbreekt de vicieuze cirkel, maar de oorzaak blijft ­bestaan. De beknelling zit meestal ‘hogerop’ (daar waar de zenuw tussen twee wervels door vanuit het wervelkanaal naar buiten komt) of nog hoger (in het wervelkanaal). Een veel voorkomende oorzaak van het eerste is de ‘hernia’ waarbij een tussenwervelschijf beschadigd is, uitpuilt en op de uittredende zenuw drukt. Een oorzaak van het tweede is dat door artrose de wervels zo van vorm zijn veranderd dat de ruimte waar de zenuwen en hun aftakkingen doorheen lopen vernauwd is. De plaatsen waar u de pijn aangeeft, komen het meest overeen met de zenuw die uittreedt tussen de wervels L5 (lage rug) en S1 (heiligbeen). Zitten en vooroverbuigen helpt; dit suggereert dat het probleem in het wervelkanaal zit. Zitten heft de bocht van de wervel­kolom een beetje op en zo komt er meer ruimte voor de zenuw. Dit soort klachten neemt meestal heel geleidelijk toe. Er zijn operaties mogelijk, maar dat is ingrijpend en wordt alleen gedaan bij ernstige klachten, ernstiger dan die van u.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.