Helpen kikkererwten bij verhoogde schildklierwaarden?

Getty Images

Ik heb mijn schildklierwaarden meerdere keren laten meten. In 2017/2018 was het TSH 4 en nu in 2019 is dit verdubbeld naar TSH 9. Kan ik zelf iets aan deze verhoogde waarde doen? Ik heb bijvoorbeeld gehoord dat het eten van kikkererwten helpt.

Dennis uit Uden

Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:

Gezien de getallen die je noemt ga ik ervan uit dat je schildklierwaarde tussen 2017 tot 2019 van TSH 4 gestegen is naar TSH 9. Een TSH waarde tussen 0.27 tot 4.2 mU/L zijn normale waarden***. Het gaat bij jou nog om relatief mild verhoogde TSH waarden, dus een op het randje van te langzaam werkende schildklier. Dit noemen we een subklinische hypothyreoïdie. In combinatie met de klachten zou een proefbehandeling gestart kunnen worden, maar een subklinische hypothyreoidie hoeft niet per se behandeld te worden.

We weten nog niet goed welke factoren precies van invloed zijn op het ontstaan van subklinische hypothyreoïdie. Daardoor is het ook lastig aan te geven hoe je het kunt voorkomen. Voldoende jodiuminname heeft er zeker mee te maken. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat gezonde voeding, goed bewegen en stress vermijden preventief zouden kunnen werken.

Wat die kikkererwten betreft: in de medische wetenschap is nog onvoldoende bewijs over nuttig effect van bepaalde voeding op subklinsche hypothyreoïdie. In de complementaire  zorg worden hier wel adviezen over gegeven. In kikkererwten zitten aminozuren, waaronder tyrosine waarvan vermoed wordt dat ze helpen bij de aanmaak van schildklierhormonen. Toch moet er ook mee opgepast worden, want het is onduidelijk wat het werkelijke effect op de subklinische hypothyreoidie is. Maar een paar keer per week kikkererwten bij de maaltijd kan geen kwaad. Kikkererwten zijn een prima vervanging van vlees en een bron van plantaardige eiwit. En dat is gezond, lekker en milieuvriendelijk.

***Normale waarden kunnen per ziekenhuis afwijken.