Kan ik jodium opnemen uit mijn mondspoelmiddel met povidonjood?

Getty Images

Ik poets de tanden met fluorvrije tandpasta en gorgel en spoel één keer per dag de mond met povidonjood dat ik oplos in een beetje water in een glas. Dit reinigt mijn mondholte prima. Is dit een goeie methode om jodium (onder de tong) in het lichaam op te nemen?

Marc uit Den Haag

Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:

Dit is een lastige vraag. Het hangt onder meer af van hoeveel povidonjood percentage je gebruikt, in hoeveel water je het oplost, hoeveel druppels je gebruikt en hoeveel microgram jodium deze druppels dan weer bevatten. Daarnaast spoel je de mond hiermee terwijl je tanden net gepoetst zijn en spuug je het watermengsel weer uit. Mondslijmvlies onder de tong kan inderdaad stoffen opnemen. Maar hoeveel je op deze manier binnenkrijgt is onduidelijk.

Voldoende jodium-inname is belangrijk, maar een te hoge inname is af te raden. Omdat met deze methode onduidelijk is hoeveel je binnen krijgt, lijkt het mij geen goede manier om jodium binnen te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om eerst na te gaan of je via de voeding voldoende jodium binnenkrijgt. Is dat het geval, dan is het niet nodig te suppleteren en kan het zelfs af te raden zijn om extra jodium te nemen.