Veroorzaakt een traag werkende schildklier altijd gewichtstoename?

Getty Images

Bij mij is onlangs een traag werkende schildklier ontdekt. Nu ben ik hartstikke bang dat ik hierdoor dikker zal worden, want ik hoorde dat een trage schildklier altijd voor gewichtstoename zorgt. Klopt dat? En helpt koolhydraatarm eten dan?

Bernie uit Zutphen

Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:

Een traag werkende schilklier kan zorgen dat je dikker wordt, maar dat hoeft niet. Gewichtstoename komt door allerlei factoren. De meerderheid van mensen met een trager werkende schildklier zal voordat dit ontdekt en behandeld wordt, met gewichtstoename te maken krijgen. In een wat ouder onderzoek zagen we namelijk bij 76 procent van de mensen met hypothyreoïdie een gewichtstoename. Er is echter ook een klein deel van de mensen - met soms ernstige hypothyreoïdie - die er helemaal niets van merkt in zijn of haar gewicht.

Goed letten op de koolhydraatinname kan zeker helpen afvallen als je een trage schildklier hebt. Veel groenten, voldoende vezels, goede - vooral plantaardige - vetten, een normale hoeveelheid eiwitten en letten op koolhydraten in combinatie met meer bewegen is voor iedereen een goede manier om af te vallen. koolhydraatarme voeding is dus prima, maar een streng koolhydraatbeperkt dieet of crashdieet wordt afgeraden. We weten (nog) niet precies hoe het komt, maar soms werkt dit juist een ontregeling van de schildklier in de hand.

Lees hier meer over afvallen bij een trage schildklier.