Onbetrouwbare anticonceptie

Erotisch roulette

Getty Images

Er zijn diverse betrouwbare en gemakkelijk verkrijgbare manieren om jezelf te beschermen tegen zwangerschap en soa's. Maar er zijn ook onbetrouwbare methodes...

Bij periodieke onthouding is er geen contact tussen penis en vagina in de vruchtbare periode van de vrouw. Als je uitgaat van een normale menstruatiecyclus van 28 dagen liggen de drie tot vier vruchtbare dagen in het midden van de cyclus. Dat zijn de dagen van de eisprong.

Periodieke onthouding

Periodieke onthouding is als anticonceptiemethode absoluut onbetrouwbaar!

  • Een bevruchting is niet enkel mogelijk op de dag van de eisprong. Zaadcellen kunnen nog wel twee dagen in de baarmoeder blijven leven.
  • Een eicel kan een halve dag na de eisprong nog bevrucht worden.
  • Bij de meeste vrouwen verschilt het tijdstip van de eisprong van maand tot maand. Je kunt de vruchtbare periode dus niet nauwkeurig uitrekenen.
  • Allerlei factoren kunnen het ogenblik van de eisprong beïnvloeden: klimaatsverandering, vermoeidheid, stress, alcohol, een doodgewone verkoudheid of keelontsteking.

Voor het zingen de kerk uit

Bij de methode 'voor het zingen de kerk uit' trekt de man zijn penis terug uit de vagina voordat hij klaarkomt. Vaak lukt dat niet op tijd. Het risico is erg groot, omdat in het voorvocht ook al zaadcellen zitten.

Bovendien moet de man zichzelf voortdurend onder controle houden, terwijl de vrouw bang is dat haar partner zich niet op tijd terug zal trekken. Naast een onveilige manier van vrijen kan het dus ook onprettig zijn, omdat beide partners moeite hebben zich te laten gaan.

Vaginale spoeling

Ook de vaginale spoeling of vaginale douche meteen na de seks is een zeer onveilige methode. Al 90 seconden na de ejaculatie kan sperma de baarmoeder en de eileiders bereiken. Je bent er dus vrijwel nooit op tijd bij.

 

Auteur 
  • Redactie