maandag, 23 mei 2022

Sterilisatie van de man

Kleine en betrouwbare ingreep

Je bent al jaren samen en van plan dat ook te blijven. Jullie hebben kinderen en het gezin is compleet. Wat nu als anticonceptie? Als vrouw de pil blijven slikken of toch maar een condoom gebruiken? Als man kun je je ook laten steriliseren. Voor veel mannen een grote stap, maar eigenlijk een kleine en betrouwbare ingreep.

Een sterilisatie van de man, ook wel een vasectomie, is een kleine operatie waarbij beide zaadleiders worden doorgesneden, ingekort en afgebonden. De zaadcellen kunnen hierdoor niet meer naar buiten en de man wordt onvruchtbaar.

Strakke onderbroek

De operatie vindt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving plaats en duurt niet langer dan een half uur. Daarna mag je dan ook meteen naar huis. Wel moet je de dagen daarna nog even rustig aan doen, een strakke onderbroek dragen en niet tillen. Het kan een beetje beurs en blauw worden, maar dat trekt na een paar dagen weer weg. Een sterilisatie is definitief. Een hersteloperatie is mogelijk, maar heel lastig en heel veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.

Wat verandert er?

Na een sterilisatie verandert er voor een man eigenlijk niets. Nog steeds kan hij een erectie krijgen en ook het klaarkomen blijft hetzelfde. Het enige verschil is dat er geen zaadcellen meer in het sperma zitten.

Als de operatie gelukt is, zitten er twee tot drie maanden later geen zaadcellen meer in het prostaatvocht. In die maanden kan de man nog vruchtbaar zijn en moet hij dus nog wel een andere vorm van anticonceptie gebruiken. Na die paar maanden zal het ziekenhuis het sperma onderzoeken of de sterilisatie inderdaad gelukt is.

Kunnen de zaadleiders weer aan elkaar groeien?

Heel soms groeien de zaadleiders in de jaren na de sterilisatie weer aan elkaar. Bij zo'n een of twee op de tweehonderd mannen is dit het geval. Toch is sterilisatie altijd nog een betrouwbaardere vorm van anticonceptie dan bijvoorbeeld een spiraal, een condoom of anticonceptiepil.

Trefwoorden: