Waarom is een koude penis zo klein?

De penis verschrompelt door de kou

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Dit keer: waarom is een koude penis zo klein?

Een koude penis is een bloedloze penis. Bij kou vermindert de doorbloeding van het lichaam. Dit is een verdedigingsmechanisme, bedoeld om de romp met alle vitale organen op temperatuur te houden. Doordat het bloed onttrekt uit verschillende plekken van het lichaam - waaronder de penis - wordt hij kleiner. Hij verstopt zich niet in het lichaam, wat weleens beweerd wordt. 

Spiertjes

De spiertjes rond de slagaders (voor het instromende bloed) en de aders (voor het uitstromende bloed) spelen een belangrijke rol bij het regelen van de bloedhoeveelheid in de penis. Bij een slappe penis zijn die spiertjes losjes aangespannen, zodat er geen erectie ontstaat, maar wel voldoende zuurstof- en voedselrijk bloed voor het penisonderhoud in- en uitstroomt. Bij kou zorgen de spiertjes ervoor dat de bloedtoevoer vermindert. 

Penisbotje

In tegenstelling tot veel diersoorten hebben mensen geen penisbotje. Dit zorgt ervoor dat de penis niet constant stijf lijkt, zoals bij bepaalde mensapen. Mensen hebben zwellichamen die voor een erectie zorgen. Er zijn verschillende theorieën waarom de mens geen penisbotje heeft. Zo zouden de zwellichamen iets zeggen over de gezondheid van de man, wat het voor de vrouw makkelijker maakt om een fitte partner te kiezen. Daarnaast heeft de afwezigheid van het penisbotje te maken met het veranderende paargedrag door de eeuwen heen. Naast bepaalde aapsoorten en dolfijnen zijn mensen een van de weinige diersoorten die ook seks hebben voor genot en niet alleen om zich voor te planten. Mensen schijnen voor de evolutie wel een penisbotje te hebben gehad. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • NRC Handelsblad