maandag, 4 juli 2022

'Slaapmuts' tegen slapeloosheid

BAARN - Mensen met slapeloosheid lijken baat te hebben bij een mutsje dat de hersenen afkoelt tijdens het slapen. Dit stellen onderzoekers van de University of Pittsburgh op het jaarlijkse SLEEP. Een Amerikaanse conferentie met slapen als thema.

Volgens de onderzoekers gaat slapeloosheid gepaard met een verhoogde stofwisseling in de frontale cortex, het voorste deel van de hersenen. Door deze stofwisseling te verminderen kan het slaapgedrag normaliseren. Dit kan onder andere door het koelen van de hersenen.

Het plastic mutsje dat tijdens het onderzoek gebruikt is, bevat tunneltjes die gevuld zijn met water. Het water circuleert door de muts.

Resultaten
Het onderzoek laat een positief effect zien op zowel het in slaap vallen als het slapen zelf. Na het koelen duurde het 13 minuten voordat de onderzochte deelnemers in slaap vielen. Daarbij sliepen ze 89 procent van de tijd dat ze in bed doorbrachten. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met die van de gezonde deelnemers in het onderzoek (16 minuten en 89 procent).

Veilig
"De belangrijkste bevinding van dit onderzoek is dat we het slaapgedrag kunnen beïnvloeden op een veilige manier, zonder het gebruik van pillen.", vertelt hoofdonderzoeker Eric Nofzinger. "Daarbij is deze methode gemakkelijk thuis te gebruiken."

Veel patiënten met slapeloosheid zoeken een natuurlijke manier om hun probleem op te lossen. Volgens de onderzoekers zijn mensen vaak ontevreden over slaappillen. Dit nieuwe onderzoek opent deuren naar een nieuwe, veilige en meer natuurlijke manier om slapeloosheid tegen te gaan.

Trefwoorden:
Bron(nen):