2 oefeningen om te stoppen met snurken

Een betere nachtrust voor jou en je partner

Getty Images

Ben je helemaal klaar met dat gesnurk van je partner, of misschien wel van jezelf? De Britse, gezaghebbende KNO-arts Mike Dilkes schreef het boek Stop met snurken: een boek vol informatie en makkelijke oefeningen voor een betere nachtrust. Deze oefeningen kunnen het snurken verminderen of zelfs helemaal stoppen.

Het boek

"Snurken is vrijwillig," zegt Mike Dilkes. Een behoorlijk statement, maar de uitleg is helder: Net als met roken en junkfood heb je er misschien niet bewust voor gekozen om ermee te beginnen, maar je kunt zeker de keuze maken om ermee te stoppen. Voor Dilkes was het gebrek aan onderzoek naar de effecten van snurken op onze gezondheid de aanleiding om het boek Stop met snurken te publiceren.

Drie kerngebieden

De kleine bewegingen die in het boek staan omschreven, zijn snel en gemakkelijk uit te voeren. Dilkes richt zich op drie kerngebieden: de tong, het zachte gehemelte en het onderste deel van de keelholte. Dit zijn de hoofdpunten die ontspannen tijdens het slapen en zo de natuurlijke aan- en afvoer van lucht door de mond en neus belemmeren, waardoor je dus gaat snurken. Door deze en de andere oefeningen uit het boekje uit te voeren, zullen de spieren in deze gebieden sterker worden en op een natuurlijke plaats blijven tijdens de slaap.

2 oefeningen

1. Tongrekkers

  • Steek je tong zo ver mogelijk recht naar voren uit.
  • Breng het puntje van je tong in de richting van je neus, ga dan met je tong omlaag in de richting van je kin, en ga vervolgens met je tong naar je linker- en dan je rechterwang.
  • Herhaal snel 10 maal.

2. Pythons

  • Voet een gewone slikbeweging uit, maar doe er 5 seconden over.
  • Houd steeds zoveel mogelijk druk in de keel en herhaal dit 5 maal.
  • Denk voor het goed uitvoeren van deze oefening aan een langzame, gecontroleerde slikbeweging.

Snurk jij? De reacties op het boek zijn in ieder geval positief, dus het is het proberen waard!

Mike Dilkes is al dertig jaar KNO-arts in Londen. Met zijn jarenlange ervaring heeft hij een methode ontwikkeld waardoor snurkers het snurken kunnen verminderen of zelfs helemaal stoppen. Zijn boek Stop met snurken is een wereldwijde bestseller.

Auteur