7 redenen waarom naakt slapen gezonder is

Getty Images

De één slaapt in z'n geboortekostuum en de ander slaapt het liefst alleen in een slipje of juist met een nachthemd aan. Zonder kleren heeft de voorkeur. Zeven redenen waarom naakt slapen gezonder is dan in die oude flanellen pyjama.

Hoewel naakt slapen gezond is, dragen verreweg de meeste Nederlanders nachtkleding, zo blijkt uit onderzoek door Noviodata in opdracht van een fabrikant van beddengoed. Het grootste deel van de jongeren (35 procent) slaapt bijvoorbeeld liever in ondergoed. Bij ouderen is de pyjama of nachtjapon met 36 procent het populairst. Mannen dragen liever ondergoed (37 procent) en vrouwen liever een pyjama of nachtjapon (49 procent). Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval. In de leeftijd van 26 tot 46 jaar slaapt 18 procent naakt. Ook slapen mannen (22 procent) vaker naakt dan vrouwen (13 procent).  Zeven redenen om toch eens in je blootje naar bed te gaan:

1. Je slaapt beter

Zonder nachtpon of pyjama word je niet gehinderd als je je 's nachts wilt omdraaien. Bovendien heb je geen last van opkruipende nachtjaponnen of broekspijpen. Hierdoor voel je je vrijer en ben je meer ontspannen. Dit maakt je rustiger en verhoogt je slaapkwaliteit.

2. Je koelt sneller af

Door in je blootje in een koel bed te kruipen,krijgt je lichaam sneller de lagere temperatuur die nodig is om goed te slapen. Leuk weetje: blootslapers zijn afvallers. Omdat je het kouder krijgt, verbrand je ook meer calorieën tijdens je slaap. Iemand van 70 kilo verbrandt normaal zo'n 500 kcal bij acht uur slaap. Slaap je naakt dan gaat je lichaam automatisch nog meer calorieën verbranden om het weer warm te krijgen. Tel uit je winst!

3. Je maakt meer oxytocine aan

Door naakt tegen je partner aan te kruipen maak je allebei meer van knuffelhormoon oxytocine aan. Dit hormoon is verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid en geeft je geluksgevoel een boost. Daarnaast geeft oxytocine je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en helpt het je ontspannen. Oxytocine vermindert ook stress en onderdrukt angstgevoelens.Ook heeft het hormoon een gunstige invloed op de bloeddruk en het immuunsysteem.

4. Je hebt meer seks

Naakt slapen is volgens Britse onderzoekers goed voor je relatie, omdat je er vaker door gaat vrijen. Volgens de onderzoekers zijn blootslapers tevredener over hun seksleven dan pyjamadragers. En seks is sowieso natuurlijk hartstikke gezond: het helpt stress te verlagen, verlicht pijn, versterkt je immuunsysteem en is onder andere goed voor je hart en bloedvaten. Een goede vrijpartij helpt je beter te slapen en houdt je jong en vitaal.

5. Je hebt minder kans op vaginale infecties

Bacteriën zijn gek op vochtige, warme plekjes zoals in een boxershort of slipje. Zeker 's zomers wordt het bij je vagina al snel een beetje broeierig. Schimmels en bacteriën gedijen daar goed bij. Door bloot te slapen blijft het koel rond je vagina en heb je minder snel last van een vaginale infectie. Vooral vrouwen die daar gevoelig voor zijn, doen er dus goed aan om de pyjama eens uit te laten.

6. Je spermakwaliteit verbetert

Teelballen hangen niet voor niets buiten het lichaam: zo blijven ze op de juiste temperatuur en dat is belangrijk voor een goede spermaproductie. Pyjama's of strak ondergoed kunnen ervoor zorgen dat je teelballen te warm worden, waardoor de spermakwaliteit een stuk slechter wordt en de zaadproductie ook vermindert. Dit is overigens ook de reden dat je als man niet steeds met je laptop op schoot moet zitten: dan worden je ballen te warm.

7. Je blijft er jong door

Door in je blootje te slapen, vertraag je het verouderingsproces. Door nachtkleding te dragen koelt je lichaam immers minder snel af en dat remt de aanmaak van melatonine en groeihormonen. Melatonine is niet alleen een slaaphormoon, maar ook een sterke antioxidant die celbeschadiging tegengaat. Hoe meer melatonine, hoe mooier de huid. Groeihormonen herstellen 's nachts lichaamcellen en zorgen dat je lichaam minder snel veroudert.


 

 

Auteur