maandag, 15 augustus 2022

'App met geluiden zorgt voor fijne dromen'

Met een app die bepaalde geluiden afspeelt, kun je je dromen beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van University of Hertfordshire.

Psycholoog Richard Wiseman creeërde samen met app-ontwikkelaars ‘Dream:ON’, een iPhone-app die je slaap monitort. Als de app merkt dat je droomt, speelt deze zogenaamde ‘soundscapes’ af. Dat zijn geluiden die zo ontworpen zijn dat ze een prettig beeld op zouden roepen. Gebruikers kunnen zelf een bepaald ‘scenario’ kiezen, zoals een wandeling in het bos of aan het strand liggen.

Aan het eind van de droom geeft de app een signaal en krijg je de vraag of je een beschrijving van je droom wilt doorgeven. 

Invloed op dromen

De app werd ruim 500.000 keer gedownload en zo werden er miljoenen droomverslagen verzameld. Na het bestuderen van deze gegevens, concludeerde Wiseman dat de app met geluiden de dromen beïnvloed. Bepaalde soundscapes zorgden voor fijnere dromen. “Als iemand de natuur-soundscape koos, had diegene vaker een droom over groen en bloemen. Mensen die de strand-soundscape selecteerden, droomden vaker over de zon op hun huid”, zegt Wiseman.

Boek

Daarnaast ontdekte Wiseman dat dromen vooral bizar waren rond volle maan. Hij publiceerde zijn resultaten in het boek Night School. De app Dream:ON is gratis te downloaden.  
 

Trefwoorden:
Bron(nen):