donderdag, 28 oktober 2021

Beschamende slaapkamergeheimen

Wat doe jij onbewust in de nachtelijke uurtjes?

Bij slaapproblemen denk je al snel aan moeite met inslapen, draaien en woelen. De dingen die je bewust meemaakt in je bed. Soms 'misdraagt' het lichaam zich ook tijdens het slapen en blijk je 's nachts dingen te doen waar je geen idee van had. Tot een vriend of partner je er op wijst.

Veel slaapgedragingen zoals kwijlen, snurken of winderigheid zijn onderdeel van het natuurlijke slaapproces.  Maar soms wijst dat onschuldige slaapgedrag wel degelijk op een achterliggend medisch probleem.

Snurken

Snurken wordt veroorzaakt door een luchtwegvernauwing en vibraties van weefsel in de neus en de keel. Het hangt vaak samen met een verkoudheid of allergie, maar kan ook een teken van een ernstigere aandoening zoals slaapapneu zijn.

Het snurkgeluid is niet datgene wat zorgwekkend is. Als de vernauwing die het snurken veroorzaakt leidt tot ademhalingsproblemen of het slapen verstoort, dan is het verstandig om medisch advies te vragen.

Kwijlen

Hetzelfde geldt eigenlijk voor kwijlen. Het kan hierbij gaan om een normaal fenomeen, maar ook om een aandoening die de speekselproductie verhoogt. Als je regelmatig kwijlt kan het zijn dat je risico loopt op het verstoppen van een luchtweg of slaapapneu.

Slaapwandelen

Normaal gesproken zijn we 'verlamd' tijdens de droomfase van onze nachtrust. Tijdens slaapwandelen ben je in een halfbewuste toestand en is een deel van de hersenen actief. Vaak zijn de ogen van een slaapwandelaar gewoon open.

Slaapwandelen kan gevaarlijk zijn, vooral omdat we onszelf of onze slaappartner pijn kunnen doen. In extreme gevallen kan iemand bijvoorbeeld de keuken in gaan en de oven aanzetten. Als je zulke complexe gedragingen vertoont tijdens het slapen, dan is het tijd om een bezoek te brengen aan een dokter.

Praten in je slaap

Of het nou hele gesprekken zijn, of slechts een beetje mompelen, praten in je slaap is op zich onschadelijk. Bij schreeuwen en angstig krijsen is het echter een ander geval. Dit duidt vaak op nachtmerries, die vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen. Nachtmerries komen voor tijdens de REM-slaap; de volgende ochtend zul je je deze dus niet herinneren.

Bedplassen

Bedplassen is voor veel mensen een beschamende aangelegenheid. Toch hoeft het niet direct zorgelijk te zijn als het je overkomt. Zeker niet als je droomt over naar het toilet gaan.

Regelmatig bedplassen is echter vaak een indicatie voor een achterliggend probleem. Het kan helpen om bij te houden wanneer je last hebt van natte nachten. Een bezoek brengen aan je huisarts is in ieder geval aan te raden.

Natte droom

Nachtelijke orgasmen zijn een compleet natuurlijk verschijnsel en kunnen bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Deze zogenaamde natte dromen vinden vooral plaats tijdens de REM-slaap.

Winderigheid

Ook winderigheid is een veel voorkomend, maar onschadelijk nachtelijk 'probleem'. Of je hier last van hebt is afhankelijk van je spijsverteringskanaal en je voedingspatroon. Mocht je veel last hebben van flatulentie is het verstandig om je voedingspatroon eens nader te inspecteren.

Slaapstuip

Tijdens het knikkebollen ervaren we wel eens een slaapstuip of hypnagoge schok. Dit is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren die zich vaak voortdoet tijdens de overgang van waken naar slapen. Deze stuip wordt vaak beschreven als een vallend gevoel of elektrische schok.

De slaapstuip is een heel normaal fenomeen en de meeste mensen zijn bekend met dit verschijnsel. De stuip doet zich vooral voor als mensen oververmoeid zijn of in oncomfortabele positie liggen. Slaapstuipen zijn over het algemeen onschadelijk.

Hulp nodig?

Slaap is een ontzettend belangrijk deel van onze gezondheid. Zowel de kwaliteit als kwantiteit moet goed zijn. Daarnaast is het belangrijk dat we ons bewust zijn van wat we doen tijdens onze slaap. Als een probleem, hoe onschuldig het misschien ook lijkt, aanhoudt is het altijd verstandig om het te laten controleren.

Bron(nen):
  • WebMD
Trefwoorden: