Bij ouders in bed slapen: verstandig?

Op zondagochtend mag altijd

Getty Images

Als ouder wil je jouw zoon of dochter nog wel eens bij je in bed laten slapen als deze niet meer in slaap kan komen na bijvoorbeeld een nachtmerrie of bij onweer. Of misschien vind je het als ouder gewoon gezellig en vertrouwd als je kindje naast je ligt. Is het verstandig om je kind bij je te laten slapen? De meningen zijn hierover verdeeld.

Brits onderzoek toont aan dat de kans op wiegendood twee keer zo groot is als je baby bij je in bed slaapt. Vooral samen slapen met de ouders op de bank of sofa verhoogt het risico op wiegendood.

Opletten

Soms krijg je zeer jonge kinderen alleen rustig door ze bij je in bed te nemen, wacht dan tot je baby weer lekker slaapt en leg hem of haar terug in het eigen bedje. Je voorkomt daarmee dat jij in je slaap per ongeluk op je kindje gaat liggen of onbewust het dekbed over hem of haar heen trekt. Laat je baby altijd op zijn of haar ruggetje liggen en gebruik geen dekbedjes maar dekentjes in het kinderbedje om het risico op wiegendood door verstikking te minimaliseren.

Totdat je kind ongeveer twee jaar is, is de kans op wiegendood (in afnemende mate) aanwezig.

Als je kindje wat ouder is, kan het meestal geen kwaad om soms toe te geven aan de behoefte van je kind om bij je in bed te kruipen. Je kunt op deze momenten met je kind afspreken dat hij of zij de volgende dag eerst weer in het eigen bedje probeert te slapen.

Gewoonte

Maak er liever geen vaste gewoonte van dat je kind in het ouderlijke bed slaapt, want voor je het weet wil je zoon of dochter hier niet meer vanaf wijken. Sommige mensen denken dat op de lange duur bijvoorbeeld het onafhankelijk en zelfstandig worden van je kind misschien wordt bemoeilijkt als hij of zij nauwelijks nog in het eigen bedje slaapt. Vergeet ook niet dat je als ouders wel steeds voldoende nachtrust moet krijgen.

De gezellige taferelen op zondagochtend waarbij je hele gezin samen in één bed ligt en eventueel samen ontbijt, vallen geheel buiten de discussie of het wel of niet verstandig is je kinderen bij je te laten slapen. Zondagochtend bij de ouders in bed is vaak een hoogtepunt voor je kinderen en meestal van grote positieve waarde voor het gezin.

Auteur 
  • Redactie