dinsdag, 30 november 2021

'Bijslapen' in het weekend werkt niet

Alleen uitslapen op zaterdag en zondag is niet genoeg om een slaaptekort opgelopen gedurende de werkweek te compenseren. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

De effecten van een slaaptekort op de prestaties van mensen kunnen niet ongedaan worden gemaakt door extra lange nachten te maken in het weekend. Vooral de aandachtsspanne verbetert niet door bijslapen in het weekend.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

Verloren slaap
Voor het onderzoek werd proefpersonen gevraagd zich vijf dagen te houden aan een schema waarbij ze 's nachts maar zes uur mochten slapen. Vervolgens kregen ze twee nachten de kans om de verloren slaap in te halen. Die nachten sliepen de proefpersonen tien uur.

Daaruit bleek dat de proefpersonen na vijf dagen van slaaptekort meer stresshormonen aanmaakten. Ook enkele moleculen die worden geasssocieerd met ontstekingsreacties waren in hogere mate aanwezig in hun bloed.

Verder bleken ze aanzienlijk slechter te presteren bij concentratietesten dan voor aanvang van het slaapschema met korte nachten.

Na twee dagen bijslapen waren de extra stresshormonen en ontstekingsmoleculen in het lichaam van de proefpersonen weliswaar weer verdwenen, maar hun aandachtsspanne was nog niet verbeterd. Ze presteerden nog even slecht bij de concentratietesten als na de vijf korte nachten. 

Herstelslaap
"Twee nachten van uitgebreide herstelslaap zijn mogelijk niet genoeg om een gebrek aan alertheid te verbeteren dat ontstaat na een mild slaaptekort", verklaart hoofdonderzoeker Alexandros Vgontzas.

Volgens de onderzoekers zijn de schadelijke effecten mogelijk nog groter bij een langdurige cyclus waarbij mensen wekenlang te weinig slapen en alleen in de weekenden langere nachten maken. "Deze bevindingen kunnen belangrijke implicaties hebben voor mensen met beroepen waarbij de veiligheid van anderen in het gevaar kan komen, zoals artsen en piloten."

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl