'Bijslapen' in het weekend werkt niet

Getty Images

PENNSYLVANIA - Eén goede nacht kan niet compenseren voor verloren slaap in de dagen er voor. De slechtslapers kampen na tien uur slaap nog steeds met concentratieproblemen.

Met name aandacht en reactiesnelheid blijven verslapt na een vruchtbare nacht slaap. Dit strookt niet met de opvatting die slaapexperts tot nu toe aanhielden, namelijk dat één keer goed slapen genoeg is om opgelopen slaapschuld in te halen.

159 mensen deden mee aan het onderzoek. Een klein groepje mocht gewoon slapen, om later als controlegroep te kunnen fungeren. Een groot deel mocht vijf nachten achtereen alleen slapen tussen 4 en 8 uur 's ochtends. Hierna mochten ze een paar nachten langer slapen.

Nog steeds moe
Elke dag begonnen ze met het doen van testen. Elke twee uur werden deze herhaald. Na een nacht bijslapen scoorden de proefpersonen veel beter op deze testen, maar ze waren nog steeds moe en hadden moeite zich te concentreren.

Dit onderzoek bewijst maar weer eens hoe belangrijk slaap is voor het voorkomen van fouten. Maar ook dat er meer dan één nacht nodig is om volledig te herstellen van slaapgebrek. De resultaten zijn na te lezen in een publicatie van Sleep.

Bron 
  • BBC