Boxspring of ledikant met matras?

Alles voor comfort

Getty Images

Als je de reclames in de bladen, folders en op tv bekijkt, lijkt het wel alsof het matras met ledikant totaal uit de gratie is. En inderdaad: van de tien verkochte bedden zijn er tegenwoordig zeven een boxspring.

Het comfort en de luxe van een hotel, gewoon bij jou thuis: dat is de uitstraling van de boxspring. Dat er in de meeste hotels boxsprings staan, schijnt overigens niet zozeer met luxe maar vooral met gemak te maken te hebben. De boxspring is namelijk hoog en dus eenvoudig op te maken.

Veren boxspring

Een boxspring bestaat uit verschillende delen. Het onderste deel is een gestoffeerde bak van hout of metaal. In die bak ligt een frame met bonellveren (ook wel biconische veren genoemd) of pocketveren. Bonellveren zijn met elkaar verbonden, waardoor het geheel ietwat beweeglijk aanvoelt. Pocketveren zijn stuk voor stuk verpakt in een textiel zakje. Omdat de veren afzonderlijk van elkaar bewegen, is het comfort wat groter.

Matras boxspring

Op het onderstel van de boxspring komt het matras. Meestal is dat een pocketveringsmatras, maar een binnenveringsmatras met bonellveren is ook een mogelijkheid. Ook kan het een (natuur)latexmatras zijn. De keuze qua matras is een heel persoonlijke: laat je daarin dus altijd goed adviseren.

Topper boxspring

De boxspring kan verder nog worden aangevuld met een topper, ook wel topmatras genoemd. Zo’n topper is 5 tot 10 centimeter dik en ligt bovenop het matras. De een vindt zo’n extra comfortlaag prettig, de ander houdt er juist helemaal niet van. Sommige boxspringcombinaties verkopen de topper als onderdeel van de totale combinatie, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Ledikant met latten- of spiraalbodem

Liever toch een 'normaal' bed? Dat kan natuurlijk ook. Een normaal bed heeft een ombouw: het ledikant. Dit ledikant is meestal van hout, soms van ijzer. In het ledikant ligt de bedbodem: een lattenbodem of een spiraalbodem. Hierbij geldt dat de latten van de lattenbodem vering hebben en daardoor druk geven. Een lattenbodem kan zodoende in drukzones worden verdeeld: het deel waar de schouders liggen geeft dan een andere druk dan het deel ter hoogte van de voeten. Een spiraalbodem doet dit niet. Wel scoort de spiraalbodem het beste als het gaat om vochtdoorlatendheid.

Welk matras op welke bodem?

Op een lattenbodem wordt meestal een schuimmatras of latexmatras gelegd. Een latexmatras met een hoog percentage natuurlatex verdient de voorkeur, omdat natuurlatex vocht goed afvoert. Op een spiraalbodem is juist een pocket- of binnenveringsmatras een betere keuze. Dat komt doordat zulke matrassen tegendruk geven. Een pocket- of binnenveringsmatras op een lattenbodem is geen goed idee: de lattenbodem geeft al tegendruk. Bovendien is er het risico dat de veren van het matras 'tussen de latten wegzakken'.

Auteur