Een nieuw matras? Hier moet je op letten!

Vraag hulp aan een slaapadviseur

Getty Images

Ben je toe aan een nieuw matras? Dan is een beetje voorbereiding wel zo verstandig. Het aanbod is zo groot dat het steeds moeilijker is door de bomen het bos nog te zien. Gezondheidsnet helpt je op weg.

Zoek online naar 'matras' en de schrik slaat je om het hart. De een roept dit, de ander roept dat. Maar: waar moet je nu écht op letten als je een nieuw matras nodig hebt?

Hard, zacht, zones

Proefliggen in de winkel, dat klinkt heel verstandig. Maar is het dat ook? Niet per se, blijkt uit onderzoek. We voelen nog wel het verschil tussen een hard en een minder hard matras, maar daar houdt het wel bij op. Om te achterhalen welk matras de juiste steun aan jouw lichaam geeft, kun je het beste terecht bij een goede slaapadviseur. Zo’n adviseur maakt een analyse van jouw lichaam en kijkt op basis van die informatie welk matras goed bij jou past. Een goed matras heeft afzonderlijke zones die je nek- en rugwervels en de lendenen perfect ondersteunen. Daardoor heb je ’s nachts geen last van 'dove' plekken of spierpijn en sta je ’s morgens ontspannen en goed uitgerust op.

Warm en koud

Ook de vochtafvoer en de temperatuur zijn belangrijke aspecten van een matras. De een heeft het nu eenmaal ’s nachts warmer dan de ander. Het is verstandig daar bij de aankoop van een matras rekening mee te houden. Als je een warme slaper bent, wil je niet dat het materiaal waarvan je matras is gemaakt die warmte nog eens extra opvoert. En degene die het ’s nachts snel koud heeft, is juist gebaat bij een matras dat meer warmte afgeeft en vasthoudt.

Kies voor advies

Omdat er tegenwoordig zoveel verschillende matrassen zijn, is een goed advies onontbeerlijk. Een goede slaapadviseur vraagt niet alleen naar jouw slaapvoorkeuren, maar kijkt ook naar jouw lichaam. Lengte en gewicht zijn namelijk minstens zo belangrijk als je favoriete slaaphouding. Verder kijkt hij samen met jou naar de toekomst. Wil je op termijn liever wat makkelijker in en uit bed stappen? Kost het opmaken van het bed je meer moeite dan vroeger? Het zijn allemaal aspecten die de keuze kunnen beïnvloeden. Een matras is heel persoonlijk én heel belangrijk. Neem dus de tijd om je te oriënteren en laat je goed adviseren.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker