Dreumes met nachtelijke paniekaanvallen

Herman van Tinteren, kinderarts
Officieel gaat het hier om een slaap/paniekstoornis. Maar het is eigenlijk geen echte stoornis. Deze situatie komt relatief vaak voor bij gezonde kinderen en is typerend voor die leeftijd. Na de peuterleeftijd komt het eigenlijk niet meer voor.
Steeds worden ze verhit, luid krijsend wakker. Ze maken een verwarde indruk en er is geen contact met ze te maken. Na een poosje vallen ze weer in slaap en zijn de volgende dag alles vergeten. Het is daarom ook iets anders dan een nachtmerrie. Daarbij is er ook angst, maar staat de droom de volgende morgen nog glashelder voor ogen.
Deze slaap/paniekstoornissen hebben geen relatie met gespannenheid of iets dergelijks. Het is waarschijnlijk meer een onrijp slaappatroon, dat in de loop van tijd verandert. Het is een deel van de ontwikkeling van slaap. Voor ouders ziet het er inderdaad akelig uit, maar voor het kind is het ongemerkt voorbij gegaan. Je hoeft je er dus ook geen zorgen over te maken, het komt niet voort uit iets vervelends en heeft geen nare consequenties. Nu je dit weet, kun je er misschien ook beter mee omgaan.
Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.