maandag, 26 september 2022

Dreumes met nachtelijke paniekaanvallen

Mijn zoontje van 14 maanden gaat elke nacht netjes slapen om 18.30 uur. Maar om een uur of 23.00 uur wordt hij in paniek wakker. Hij huilt en krijst dan heel hard en lijkt ons niet te zien. We kunnen hem ook niet troosten, hij reageert helemaal niet op wat we doen of zeggen. We wachten dan tot het over gaat. Daarna slaapt hij weer gewoon door tot 7.00 uur. Hij lijkt hier niets meer van te herinneren, maar het lijkt me voor hem niet goed en voor ons is het erg akelig. Wat kunnen we hieraan doen?
Mevr. Habraken

Herman van Tinteren, kinderarts

Officieel gaat het hier om een slaap/paniekstoornis. Maar het is eigenlijk geen echte stoornis. Deze situatie komt relatief vaak voor bij gezonde kinderen en is typerend voor die leeftijd. Na de peuterleeftijd komt het eigenlijk niet meer voor.

Steeds worden ze verhit, luid krijsend wakker. Ze maken een verwarde indruk en er is geen contact met ze te maken. Na een poosje vallen ze weer in slaap en zijn de volgende dag alles vergeten. Het is daarom ook iets anders dan een nachtmerrie. Daarbij is er ook angst, maar staat de droom de volgende morgen nog glashelder voor ogen.

Deze slaap/paniekstoornissen hebben geen relatie met gespannenheid of iets dergelijks. Het is waarschijnlijk meer een onrijp slaappatroon, dat in de loop van tijd verandert. Het is een deel van de ontwikkeling van slaap. Voor ouders ziet het er inderdaad akelig uit, maar voor het kind is het ongemerkt voorbij gegaan. Je hoeft je er dus ook geen zorgen over te maken, het komt niet voort uit iets vervelends en heeft geen nare consequenties. Nu je dit weet, kun je er misschien ook beter mee omgaan.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.